Kako je putopis Istanbul među najčitanijim, vjerujem kako volite i slastice iz Turske. Nismo nabavili recepte s naslovnice, ali ima jedan iz davne Stručno-učiteljske škole – smjer za domaćinstvo, oproban i izvrstan, pogotovo za one koji ne vole preslatke turske kolače. Severina, vlasnica recepta, nije pjevačica.
Severinine hurmašice
Sastojci:
1 margarin
1/2 kvasca
3 šalice brašna (od 2dl)
3 žlice oštrog brašna ili sitnog griza
5 dag mljevenih oraha + 3 žlice šećera
1 žumanjak + 1 cijelo jaje
Zaljev:
40 dag šećera
10 šalica (za crnu kavu) vode
Priprema tijesta:
Pomiješati brašno i kvasac. Umutiti omekšani margarin. Dodati žumanjak i cijelo jaje i dobro umiješati. Dodati griz (ili oštro brašno). Smjesu dodati u brašno i zamijesiti.
Priprema file:
U posudici umutiti bjelanjak. Dodati mljevene orahe i 3 žlice šećera. Dobije se gusta masa, kojom će se nadjenuti hurmašice.
Izrada:
Podijeliti tijesto na loptice. Formirati hurmašice, unutra stavljati nadjev i ponovo popraviti oblik – spljošteno jaje. Pritisnuti svaku ribežom s onom stranom gdje ribamo limun. Dvostruka svrha – zbog ukrasa i da lakše upije zaljev.
Peći i zaliti toplim zaljevom.
Cini se jako ukusno. Davno sam probala taj kolac, malo je presladak, ali sam uzivala. Ne sjecam se da su bili orasi unutra.
Ima raznih verzija kolaca, meni je bas ovaj najmanje sladak. A i mamin je recept, mirise na djetinjstvo.
I mene urmašice sjećaju na djetinjstvo. Moja mama je imala poseban recept za njih, unikatan. Sve prijateljice Bosanke su tražile da im tako pravi. A zamislite, moja mama Dalmatinka.
Eto ideja šta ću napraviti kad mi idući put Kal bude dolazila.
Voljela bih probati.
A jesi li probala bas Severinine, kad si zadnji put bila kod nje? Ne mogu se sjetiti.
Mislim da nisam. Ali još uvijek imam recept za predivnu ‘tortu teta Severine’, koju i sad vidim i osjetim joj okus. A bilo je to prije nekih 17 godina.