Severinine hurmašice

24 stu.

Kako je putopis Istanbul među najčitanijim, vjerujem kako volite i slastice iz Turske. Nismo nabavili recepte s naslovnice, ali ima jedan iz davne Stručno-učiteljske škole – smjer za domaćinstvo, oproban i izvrstan, pogotovo za one koji ne vole  preslatke turske kolače. Severina, vlasnica recepta, nije pjevačica.

Severinine hurmašice

Sastojci:

1 margarin

1/2 kvasca

3 šalice brašna (od 2dl)

3 žlice oštrog brašna ili sitnog griza

5 dag mljevenih oraha + 3 žlice šećera

1 žumanjak + 1 cijelo jaje

Zaljev:

40 dag šećera

10 šalica (za crnu kavu) vode

Priprema tijesta:

Pomiješati brašno i kvasac. Umutiti omekšani margarin. Dodati žumanjak i cijelo jaje i dobro umiješati. Dodati griz (ili oštro brašno). Smjesu dodati u brašno i zamijesiti.

Priprema file:

U posudici umutiti bjelanjak. Dodati mljevene orahe i 3 žlice šećera. Dobije se gusta masa, kojom će se nadjenuti hurmašice.

Izrada:

Podijeliti tijesto na loptice. Formirati hurmašice, unutra stavljati nadjev i ponovo popraviti oblik – spljošteno jaje. Pritisnuti svaku ribežom s onom stranom gdje ribamo limun. Dvostruka svrha – zbog ukrasa i da lakše upije zaljev.

Peći i zaliti toplim zaljevom.

5 komentara Za “Severinine hurmašice”

  1. nena 25 studenoga, 2009 u 14:43 #

    Cini se jako ukusno. Davno sam probala taj kolac, malo je presladak, ali sam uzivala. Ne sjecam se da su bili orasi unutra.

    • slakal 25 studenoga, 2009 u 15:44 #

      Ima raznih verzija kolaca, meni je bas ovaj najmanje sladak. A i mamin je recept, mirise na djetinjstvo.

  2. sava1 26 studenoga, 2009 u 10:45 #

    I mene urmašice sjećaju na djetinjstvo. Moja mama je imala poseban recept za njih, unikatan. Sve prijateljice Bosanke su tražile da im tako pravi. A zamislite, moja mama Dalmatinka.
    Eto ideja šta ću napraviti kad mi idući put Kal bude dolazila.

  3. slakal 26 studenoga, 2009 u 11:04 #

    Voljela bih probati.
    A jesi li probala bas Severinine, kad si zadnji put bila kod nje? Ne mogu se sjetiti.

  4. sava1 26 studenoga, 2009 u 13:35 #

    Mislim da nisam. Ali još uvijek imam recept za predivnu ‘tortu teta Severine’, koju i sad vidim i osjetim joj okus. A bilo je to prije nekih 17 godina.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: