Stanovnici tišine – Mirogojske arkade

15 srp.

Nakon dugo vremena, javio mi se jedan kolega s fakulteta, Neven,  želi  biti prijatelj sa mnom na FB. Pogledam njegove fotografije, on posjećuje groblja. Malo mi je to izgledalo čudno, ali veoma zanimljivo. Sjećam se da je obožavao Doorse i Jima Morrisona. Slikao je “njega” na Pariškom groblju (James Douglas Morisson 1943-1971).

photo by Neven C.

James Douglas Morrison

Kako sam od Nevena tražila prava na objavljivanje njegovih slika, on mi je malo proširio priču o Morrisonu. Napisao je  kako je u Parizu  bio s prijateljem  1986. i slikali su se obojica, ali slike bile mutne i nitko im nije vjerovao da su to njih dvojica. Odlučili su to nadoknaditi. Uspjeli su godinama kasnije, ali odvojeno.

bista Karla Marxa

bista Karla Marxa

Zatim,  mladići odu u London i slikaju  se pored biste Karla Marxa. Taj svoj album fotografija je nazvao Zaboravljeni asovi.

Moj glazbeni doprinos stanovnicima tišine: video King Crimsona – Epitaph

Naša Vera je također posjetila stanovnike tišine, ali u Zagrebu  i opisala nam jedno od najljepših groblja u Europi.

lijeve arkade

lijeve arkade

arkade, plocice u boji

arkade, plocice u boji

crkva krista kralja

Crkva Krista Kralja

“Da bismo uopće započeli šetnju tim veličanstvenim zdanjem, koje iza sebe skriva lagune za umorna tijela, moramo se dotaknuti jednog izuzetnog čovjeka, arhitekta Hermanna Bollea, koji se rodio 1845. u Koelnu, a od 1878. živio i svoj rad utjelovio u grad koji je volio. I grad je volio njega, kao osobu s neiscrpnim idejama koje je sprovodio, projektirajući zgrade u užem dijelu Zagreba, a najveći doseg je napravio sa projektom Mirogojske arkade, koje su predvorje jednog od najljepših groblja u Europi. Ponosna sam što je ta oaza mira baš dio moga grada. Treba se autobusom popeti nekoliko stanica od glavnog trga i pred vama će se pojaviti bedem arkada, koji svojom impresivnošću štiti stanovnike mira i tišine. Zamišljene su kao niz kompozicija arkada, paviljona i kupola. Izvana su građene od cigle, obrasle divljom lozom, koja se sada zeleni, a u jesen zablista bojama jeseni. Ako uđete na glavna vrata tu vas dočeka crkva Krista Kralja sva u mreži divlje loze, a arkade se pružaju lijevo i desno od nje…”

Nastavak -> Mirogojske arkade

3 komentara Za “Stanovnici tišine – Mirogojske arkade”

 1. slakal 16 srpnja, 2010 u 15:34 #

  Zastala sam kad sam vidjela koja je to tajanstvena Verina tema. Čitala sam, slagala slike, a onda su u meni proradile neke nove ideje, veze i post se povećavao.
  Hvala Veri na buđenju inspiracije.

 2. Vera 16 srpnja, 2010 u 16:52 #

  Treba zaviriti tamo gdje mnogi odlaze samo u odredjene dane,jer ovo mjesto ne daje samo mir onima koji tu pocivaju,to mjesto daje nama mir u dusi nama koji dolazimo iz potrebe da sve to dozivimo na jedan drugi nacin,umjetnost je zaista prisutna ovdje.Probudit cu ja u vama jos inspiracija,ideja imam.Cao i hvala na objavljivanju.

 3. slakal 16 srpnja, 2010 u 21:58 #

  Vera, niste inspirirali samo mene, nego i Nevena. Objasnio mi je nastanak fotografije 🙂
  Jedva čekam nove ideje!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: