Beč


Autor: Slavica D.

U RITMU VALCERA

Ako vas približavanje božićnih zvončića podsjeti na tradicionalne zvuke valcera, onda je to sigurna asocijacija na Beč.

VRTOVI DVORCA SCHOENBRUNN

VRTOVI DVORCA SCHOENBRUNN

Mi smo Beč posjetili u toplom rujnu, za nas zimomorne to je bila bolja varijanta, a hrabrima prepuštamo adventska putovanja.

u Kursalonu

u Kursalonu

Po povratku iz sjeverozapadne nam metropole, ostaje samo jedan dojam – čarolija, ispunjenje svih očekivanja, čak i više od toga. Iako nismo prvi put u Beču, ipak ovo putovanje je meni i suprugu bilo kao san.

Nakon brojnih destinacija, Beč je prvi grad za kojeg sam rekla da bih mogla u  njemu živjeti. Naravno ogromna barijera je jezik kojeg nimalo ne razumijem, ali svi, baš svi su nam odmah odgovarali na tečnom engleskom bez obzira na godine njihovog života.

u Donauparku-Kineski restoran

u Donauparku-Kineski restoran

U gradu vlada savršeni red – u ponašanju, prometu, sve funkcionira na vrijeme, sve vrlo čisto, baš onako kako ja volim. Grad podređen turistima, ali na nenapadan način. Ljudi dragi, susretljivi, kad vas vide da otvorite plan grada na ulici odmah prilaze i nude svoju pomoć. Čitala sam o tome, ali bilo je ugodno to i doživjeti. Čak mi je jedan gospodin ponio kufer niz stepenice u metrou. Nije zaludu izraz ‘bečka škola’.

spomenik Mozartu

spomenik Mozartu

Grad baroka, secesije, umjetnosti, glazbe. Bar takvog smo ga mi doživjeli, ružne strane nismo htjeli gledati, toga imamo i kod kuće.

MODERNI TRAMVAJ

MODERNI TRAMVAJ

Leži na obalama velikog Dunava, a ime dobio po neuglednoj rječici Wien. Ring – glavna bečka avenija, kažu jedna od najljepših ulica svijeta. Zatvara najuži gradski centar (Innere Stadt). Po njemu voze tramvaji s kojima se može kružno obići i razgledati to najvažnije srediste. Tramvaji niskopodni supermoderni – dizajnirani u Porscheu.

Inače gradski prijevoz – velika mreža metroa (U-bahna), S-bahna, prigradskih vlakova, autobusa, tramvaja, a ko želi i – fijakeri.

U gradu 3 velika dvorca – Hofburg, najveći, u samom središtu, najljepša bečka građevina, carska palača, bila sjedište Habsburgovaca do 1918.g.  Pojam imperijalne vlasti tijekom 600 g.

vrtovi dvorca Belvedere 3
vrtovi dvorca Belvedere

Dvorac Belvedere (meni najdraži) barokna je palača princa Eugena Savoyskog. Okolo su predivni vrtovi sa sfingama, kao i botanička oaza. U dvorcu je stalna postavka slika, tu smo obišli i izložbu glasovitog Gustava Klimta. Pokušala sam krišom nešto uslikati, ali čuvar me odmah opomenuo, pa nisam ovjekovječila njegov čuveni ‘Poljubac’ (ogromna slika preko cijelog zida, rađena u ulju, zlatu u srebru na platnu).

Klimta sam dobro upamtila po njegovoj slici ‘Portret Adele Bauer’ koja je lani bila najskuplje prodana slika na svijetu, a nalazi se u njujorškom muzeju. (Danas više nije najskuplja)

DVORAC SCHOENBRUNN
DVORAC SCHOENBRUNN

Dvorac Schonbrunn – najveći i najljepši, bio ljetna rezidencija dinastije Habsburg, dio UNESCO-ve baštine. Ima više od 1400 prostorija. Djelo čuvenog Fishera fon Erlacha, nastao kao manja kopija Versaja.

Oko njega prelijepi vrtovi i ZOO – najstariji na svijetu.

Tu smo proveli cijeli dan, i opet smo sve obilazili na brzinu jer je to veliki kompleks. Za sam ZOO bi trebao cijeli dan obilaska jer to nije samo ZOO, već cijeli zabavni grad.

spalionica otpada Spittelau-turist.atrakcija
spalionica otpada Spittelau-turist.atrakcija

Iznenadilo me da su Bečani i spalionicu otpada Spittelau pretvorili u turističku atrakciju, zahvaljujući maštovitom Hundertwaseru. Tako je i kanalizacija otvorena za turiste (mjesta gdje se snimao film ‘Treći čovjek’), u zgradi bivšeg plinovoda je otvoren trgovački centar. Dakle, sve može biti izloženo javnosti i donositi zaradu.

u Prateru 3
u Prateru 3

Tko može odoljeti Mozart kuglama, vožnji fijakerom, veličanstvenom pogledu iz kotača Riesenrad u Prateru, čuvenoj Sacher torti i kavi melange u kavani Mozart na Albertinerplatzu?

Katedrala sv. Stephana
Katedrala sv. Stephana

Večernja šetnja elegantnom i preskupom ulicom Graben uz zvuku uličnih svirača daje vam osjećaj radosti i moći , a kad na njenom kraju ugledate katedralu sv. Stjepana, sjedište bečkog nadbiskupa, ostali biste zauvijek okupani tom bezvremenskom čarolijom.

u Donauparku-Kineski restoran
u Donauparku-Kineski restoran

Sve oko sebe sam vidjela kao spomenike glazbi, od zgrada, parkova, kipova, cvjetnih dekoracija. Kao da su se i valceri čuli iz daljine, sve me navodilo na ples.

Jedan mali dio zabilježili smo na naših 700 fotografija, i dok ih gledamo čuju se melodije Straussa i  Mozarta.

u Donauparku
u Donauparku

Kad nas upitaju po čemu najviše pamtimo neki grad, što se najdublje ureže u srce, za Beč ću sigurno reći – to su njegovi parkovi. Takvo savršenstvo nisam još nigdje vidjela. U njih je utkana umjetnost, baš kao i u Straussovim valcerima.

4 komentara Za “Beč”

 1. gogag 26 listopada, 2009 u 17:54 #

  Jao koje divne slike iz Beca! Ostala sam bez daha. Moracu odvesti svoju kcerku da dozivi tu ljepotu.

 2. sava1 27 listopada, 2009 u 14:22 #

  Nastojte otići krajem proljeća, ili u ranu jesen. Tad su boje najljepše, a parkovi čarobni.
  Ili, ako volite zimu, Beč je divno okićen za Božić.

 3. anita 7 travnja, 2010 u 14:38 #

  Čitajući ovaj tekst i ja sam poželjela zaplesati valcer u bečkim parkovima.
  Na slikama izgleda predivno.

 4. Budat 8 studenoga, 2010 u 22:31 #

  Lijepo, zaista lijepo, jer (Wien)Bec i Cirih(Zürich) godinama dijele prvo i drugo mjesto na svjetskoj top listi glavnih gradova, govori se i da je Bec najbogatiji grad na svijetu!? Dijelim odusevljenje putopisca i zahvaljujem na lijepim fotkama. Bravo!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: