Na prijedlog naše vrsne kuharice, Bilje, da svakoj destinaciji dodijelimo i karakterističan recept, Beču ću dodati recept
“Ta starinska, možda i najpoznatija torta na svijetu, zaštićeni je suvenir austrijske prijestolnice, ali i pravo uživanje u harmoniji i jednostavnosti okusa.”
SACHER TORTA
Sastojci:
20 dag maslaca, 20 dag šećera u prahu, 20 dag čokolade, 6 cijelih jaja, 20 dag brašna, 1 prašak za pecivo, malo soli, 1 vanilin šećer.
Fil:
Marmelada od marelica, sok od pola limuna, malo likera od marelice
Preljev:
20 dag čokolade, 5 dag šećera, malo ulja.
Za ukrašavanje šlag – po želji
Priprema:
Maslac dobro mutiti dok postane pjenast. Dodati šećer, vanilin šećer, sol i čokoladu topljenu na pari – i dalje miksajući. Dodavati samo žumanjke jedno po jedno. Zatim dodati brašno s praškom za pecivo i na kraju snijeg od 6 bjelanaca lagano miješajući.
Peći u okruglom kalupu (po mogućnosti sa okvirom koji se skida) na temperaturi 170 C oko 1 sat. Ohladite tortu, skinite okvir. Prerežite popola. Marmeladu od marelica pomiješajte sa likerom i sokom od limuna, lagano je ugrijte, pa tom filom premažite tortu po sredini, kao i odozgo i sa strana. Po vrhu prelijte preljev od čokolade. Možete je ukrasiti po volji, npr. šlagom.
Slavica predlaže sljedeće: bečki kolač – 1.recept i bečki kolač – 2. recept.
(izvor sva tri recepta: http://www.coolinarika.com)
Slavica D:
Bečki roščići s vanilijom
Vrijeme: 50 minuta
5 dg badema
5 dg lješnjaka
30 dg brašna
10 dg šećera
malo soli
20 dg maslaca
2 žutanjka
5 vanilin šećera
šećer u prahu za posipanje
Popržite bademe, ogulite ih i sameljite. Lješnjake također
sameljite. Prosijte brašno na dasku za mijesenje, dodajte
bademe, lješnjake, šećer, sol, 2 vanilin šećera, jaja i
maslac izrezan na tanke listiće, pa zamijesite prhko tijesto.
Zamotajte u aluminijsku foliju i ostavite u hladnjaku 2 sata.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Dio po dio oblikujte u
kobasice debljine poput olovke. Narežite na komade duge po 5 cm
i oblikujte roščiće. Pecite ih 10-12 minuta dok ne dobiju
zlatno-žutu boju. Ostatak vanilin šećera pomiješajte sa
šećerom u prahu, pa još vruće roščiće uvaljajte u
šećer.
Ako roščiće poslažete u kutiju i svaki red odvojite pergament
papirom možete ih dugo sačuvati svježima.
Jao meni! Pa ja tek sada vidjela najbolji dio… Bravo Biljo na inicijativi! Nadam se da ce mi svi putopisci oprostiti na ovome spontanom uskliku! Ukoliko administratorica smatra da je neprimjeran – neka ga slobodno obrise!
Naša bečka kuharica se proširuje. Zanimljivo! Uz setnju lijepim destinacijama sad možemo osjetiti i okus specijaliteta.
Ovu kraljicu među tortama sam jela samo jednom,i njen slasni,puni okus osjećam i sada.Iako mi je malo prejaka,vrlo je specifična i najvažniji je dio bečke gastronomije.