Pompeji


POMPEJI

Autor: Annamaria A.

Na hrvatskom (prijevod):

 

Pompei 1

Pompei 1

Pompei 2

Pompei 2

Pompeji su drevni grad u Napuljskom zaljevu, u podnožju Vezuva, koji su  zatrpali pepeo i lava erupcijom 79 g. Arheološko nalazište, jedno od najpoznatijih u svijetu, posjetiteljima nudi impresivne slike topografije i života rimskoga grada. Prva istraživanja odvijala su se od sredine 700.g. nadalje. A tek od 1860.g. kreću sustavno i organizirano. Možemo izračunati da su do sada donijeli na vidjelo oko tri petine gradskog područja.

Obilazak ovog područja zahtijeva minimalno 4-5 sati, ali preporučamo vam da provedete cijeli dan.

Pompei 3

Pompei 3

Pompei 4

Pompei 4

Poznate u cijelom svijetu, ruševine Pompeji su jedinstveno arheološko nalazište, te zajedno s onim u Ercolano (Herculaneum), u stanju su pokazati posjetiteljima rimski grad, čiji je život ostao nepokretan jednog dalekog jutra 79.g, u vrijeme kad ga je Vezuv odlučio izbrisati s lica zemlje. Grad duguje svoje iznimno stanje očuvanosti načinu na koji je zatrpan. Tona pepela, plavac i lapilli pokrili su ga slojem debljine 6 metara, čuvajući ga tako od zuba vremena. Piroklastični materijali doveli su do jedne vrste cementiranja ljudskih tijela, kao oblik konzerviranja, što je omogućilo arheolozima da  vrate tijela u stanje kakvo je zatečeno u vrijeme njihove kratke, ali bolne agonije.

Pompei 5

Pompei 5

Pompei 6

Pompei 6

Rimski centar kojeg danas posjećujemo zapravo je “sin” jednog drugog centra osnovanog u ranom šestom stoljeću prije Krista od strane talijanskog plemena Osci, kojeg su naslijedili  Samniti. Oni su u ovom starom talijanskom gradu ostavili mnoge svoje tragove. Grad je ispočetka bio naseljen samo u jednom manjem dijelu, centru(foro), da bi se poslije širio u smjeru pravokutnih blokova koji su još uvijek vidljivi.

Pompei 7

Pompei 7

Pompei 8

Pompei 8

Mnoge zgrade koje se i danas mogu posjetiti izgrađene su tijekom 2.stoljeća PK, prije nego je Pompeje osvojio L. Kornelije Sula i pretvorio ih u rimsku koliniju (80 PK) U godinama kolonizacije, bilo je nekih važnih dostignuća, kao što su terme u forumu i amfiteatar. Sadašnji izgled, međutim, postignut je u ranom carskom dobu iz kojeg datiraju palestra Grande i javne zgrade na istočnoj strani foruma. Forum, okružen trijemom, gdje dominira hram Jupiter, u srcu je grada, njegov je politički, administrativni i trgovački centar.

Pompei 9

Pompei 9

Pompei 10

Pompei 10

Prekoputa foruma je kompleks kazališta, centar kulturnih i vjerskih djelatnosti Pompeja, izgrađen u drugom stoljeću prije Krista. Borbene aktivnosti i ostale “igre” odvijali su se uglavnom na rubnim dijelovima, gdje možete posjetiti amfiteatar i Borilište Grande.

Pompei 11

Pompei 11

Od velikog interesa su bila javna kupatila: na Forumu i “Stabiane“. Može se posjetiti samo muški dio a karakterizira ga postupno zagrijavanje, vrsta saune (Frigidarium, tepidarium i calidarium).

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: