Regensburg


Autor:  Gordana Gajić

Regensburg – grad njemačkog Reichstage-a

Najljepši srednjevjekovni grad Njemačke, koji je neopravdano pao u zaborav!

Još i danas mi je moj prvi susret sa Regensburgom, po mnogima najljepšim njemačkim srednjevjekovnim gradom, snažno urezan u pamćenje.

Moj muž je vozio od Leipziga, a ja sam kao suvozač pratila putovanje na auto-karti ,dok je Vanja spavala na zadnjem sjedištu. Vidim na karti da se približavamo Regensburgu i da rijeka Dunav protiče kroz grad. U daljini sa desne strane se naziru konture grada i veoma brzo pojavljuju se i izlazi prema predgrađima Regensburga. Ne puno kasnije, stigosmo i do velikog metalnoga mosta sa tablom, na kojoj je pisalo ”Donau”.

 

Srce brže zakuca, neka toplina se razli grudima i prosto osjetih neku bliskost prema tome gradu kroz koji eto protiče iz moje mladosti poznata i bliska rijeka. Sa mosta se pružao lijep pogled na rijeku. Kada sam pogledala uzvodno, sasvim neočekivano, na lijevoj obali Dunava, ukaza se zaista božanstven prizor – stari grad sa, za moje oko, neobičnom i skladnom arhitekturom. Prava čarolija! Grad sa svojom toplom i privlačnom arhitekturom kao da vas mami i govori vam zavodnički : ”Dođite i posjetite me. Nećete zažaliti.” Bila sam zaista odusevljena, kako Dunavom, tako i pogledom na stari grad, koji je više izgledao kao proizvod mašte nekoga darovitoga umjetnika nego kao stvarnost. Jedna do u najmanji detalj dobro isplanirana umjetnička slika!

 

Panorama Regensburga

Panorama Regensburga

Kameni most sa sat kulom

Kameni most sa sat kulom

Još tada se u meni usadila želja da upoznam stari Regensburg malo bolje. Prilika se ukazala ove godine opet na putu za domovinu i opet u onoj klasičnoj šemi trke sa vremenom.

Već u prijepodnevnim satima smo se prilbližavali gradu. Čak se i Vanja, koja mrzi putovanja, počela radovati zaustavljanju i obilasku grada. Onako umorni od noćne vožnje, počeli smo već zamišljati vrući cappucino i domaće svježe pecivo u nekom prijatnom caféu u starom gradu.

 

Priblizavamo se srednjovjekovnom Regensburgu

Približavamo se ...

Ulazimo u Regensburg

Ulazimo u Regensburg

Parkirali smo auto u podzemnoj garaži u samoj staroj jezgri i to, kako se kasnije ispostavilo, ispod pozorišnog trga nasuprot same pozorišne zgrade. Parking smo pronašli bez ikakvih problema, sve je bilo jasno označeno.

 

 

 

 

 

 

 

Kada smo izašli na svjetlost dana, ustuknuli smo od silne i neočekivane ljepote trga opkoljenim nakinđurenim zgradama iz sedamnaestog i osamnaestog vijeka. Ispred pozorišne zgrade bronzana skulptura tri muzičara se izdvaja svojom neobičnošću.

Kazališni trg

Kazališni trg

Prelijepa kapija na trgu

Prelijepa kapija na trgu

Broncana statua ispred kazalista

Broncana statua ispred kazalista

Razgledali smo trg, te prelijepu kapiju na dnu trga sa desne strane, prema prolazu za sami stari centar. Nastavili smo kroz jednu usku uličicu naprijed, da bi se ubrzo obreli u glavnoj šetačkoj ulici. Vrlo brzo smo se našli ispred gradske vijećnice gdje je bila masa svijeta – svatovi i jedan par koji se upravo vjenčao! Auto za natpisom ”Just married Anja & Reinhard!”. Svi troje smo postali još pozitivniji i kao da smo pomislili: ”Koja dobrodošlica! Naša avantura u ovome gradu nije bolje mogla početi. Šta li nas još čeka?”.

Razglednice ispred prodavnice suvenira

Razglednice ispred prodavnice suvenira

Zgrada David i Goliat

Zgrada David i Goliat

Jedan od mnogobrojnih caféa

Jedan od mnogobrojnih caféa

 

 

U toj šetačkoj ulici prepunoj prijatnih trgovina i malih kafana i restorana našli smo jedan café sa jako velikim izborom domaćih peciva i kolača! Štrudla od maka i cappuccino su bili bez greške.

 

Ostaci rimske palace

Ostaci rimske palace

Grad Regensburg je smješten u istočnom dijelu pokrajine Bavarske i ima 150.000 stanovnika. Nalazi se 90 km jugoistočno od Nirnberga i 100 km sjeveroistocno od Minhena. Kroz njega protiču dvije rijeke: Dunav i Regen, te prolaze autoputevi A3 i A93.

Juzna gradska kapija

Juzna gradska kapija

 

 

Pod zastitom UNESCO

Pod zastitom UNESCO

 

Lutka od mosta

Lutka od mosta

Regensburg je jedan od najstarijih gradova Njemačke i star je oko 2.000 godina. Prva naseobina koja se pominje je rimska tvrđava iz 80.god. Grad se jako razvio u ranom srednjem vijeku jer se nalazio na važnom trgovačkom putu između sjeverne Evrope i Venecije i to su bile zlatne godine grada punog zlata i skupocjenih tkanina. Taj trgovački put je vodio preko velikoga kamenog mosta preko Dunava pravljenog 1135.-46. i preko kojega su čak prelazili i vitezovi u II i III križarskom ratu na putu prema Svetoj zemlji.

Sa juga je ulaz u grad vodio preko mosta, pa kroz glavna gradska vrata, iznad kojih se dizao toranj sa satom, koji je i dan danas sačuvan u nedirnutom izdanju, što je prava rijetkost, ne samo u Njemačkoj nego i šire. Grad je imao sreću, te je za razliku od drugih starih njemačkih gradova , izbjegao bombardovanja u II svjetskom ratu.

 

Juzna gradska kapija

Juzna gradska kapija

U starom jezgru Regensburga, u blizini stare crkve Sv. Ullric iz 13.vijeka, te katedrale Sv. Petra, se nalazi sjeverna gradska kapija. Katedrala Don Sv. Petra je pravo remek djelo gotičke arhitekture, koje je započeto 1273, a završene 1634., sa izuzetkom kula koje su dovršene 1869.

Ulaz na kameni most

Ulaz na kameni most

Katedrala Sv. Petar

Katedrala Sv. Petar

Staro jezgro grada

Staro jezgro grada

 

Srednjevjekovni Regensburg je bio jako važan grad tadašnje Evrope. Kao glavni grad Bavarske, bio je grad evropskih dijaloga i političkih pregovora gdje su vladari, kraljevi i prinčevi, kao i njihovi ambasadori, obavljali žive diplomatske aktivnosti, čak još prije 800 godina za vrijeme Karla Velikog. Tu su se pripremali ratovi, za zelenim stolom pregovaralo o miru ili aranžirali važni brakovi. Ovakvi sastanci su počeli biti poznati pod nazivom ”Reichstage”. – ”dani vladanja” a kasnije riječ poprima značenje parlament. Grad se smatrao podobnim za rješavanje konflikta posebno između katolika i protestanata. Glavni biskup, te gradonačelnik slobodnog grada, su živjeli u gradu i bili u bliskom kontaktu. Ovaj dijalog na lokalnom nivou je bio idealna priprema dijaloga na sastancima parlamenta, koji su imali značaja za cijelu Evropu.

 

Gradska vijecnica - Reichstage
Gradska vijecnica – Reichstage

Do današnjih dana je Stara Gradska vijećnica (Reichstage) sačuvana gotovo u prvobitnom izdanju. To je zgrada gdje je carski parlament ”Reichstage” stalno zasjedao gotovo 150 godina (1663. – 1806). U ulicama i skverovima možete još uvijek prepoznati ambasade, sudove i rezidencije gdje su nekada imperijalni parlamentarni poslovni predstavnici živjeli i susretali se. Ambasadori su stalno bili nastanjeni u Regensburgu, gdje su živjeli luxuznim životnim stilom. Tu su i stvorili jednu atmosferu međunarodnog kosmopolitizma, otvorenog duha i tolerancije, koji su vladali gradom.

Regensburg je ustoličio i razvio političku kulturu u Njemačkoj. Tu su uvijek bili prisutni ambasadori i diplomate iz drugih zemalja. Parlament je bio institucija koja bi se mogla porediti sa današnjom skupštinom UN!

Početkom 19. vijeka uloga u evropskim dijalozima je iznenada prekinuta! Franc II je 1809. protjerao sve ambasadore i diplomate, oduzeta su im sva prava i povlastice, te imovina koju su donijeli sa sobom. Tako je Regensburg nestao sa scene stvaranja evropske istorije!

Vladarska rezidencija podsjeća na ta vremena. Zlatni krst je bio jako popularan i omiljen naročito od Karla Velikog, koji je odsjedao u Regensburgu nekoliko puta. Njegova poznata ljubavna afera iz 1546. sa Barbarom Blomberg, kćerkom mjesnog zanatlije, rezultirala je rođenjem nezakonitog sina koji je postao osvajač Turaka – Don Juan d’Austria!

Spomenik Don Juan d'Austria
Spomenik Don Juan d’Austria

Stari grad je prepun srednjovjekovnih palača i rezidencija vladara, bogatih trgovaca i ambasadora tadašnjeg vremena, od kojih su mnoge građene u italijanskom stilu. Mnogi bogati su svoje rezidencije iz sigurnosnih razloga gradili u obliku tornjeva, gdje se na najviše spratove moglo ući samo uz pomoć ljestvi!

Srednjovjekovna kraljevska rezidencija
Srednjevjekovna kraljevska rezidencija
Srednjovjekovna rezidencija - kula
Srednjevjekovna rezidencija – kula
Srednjovjekovna rezidencija - sat kula
Srednjevjekovna rezidencija – sat kula

 

 

Kroz Regensburg je Dunav još uvijek plovan i na rijeci se mogu vidjeti brodovi kao i luka. Malo uzvodno od Regensburga je i zadnja tačka kanala Rajna – Majna.

 

Pogled niz Dunav
Pogled niz Dunav
Brod na Dunavu
Brod na Dunavu

 

 

Otkako je Reichstage ugasen 1806. ,  Regensburg pada u zaborav. Njegova vodeća uloga u pitanjima rata, a posebno mira se gasi.

Ipak grad je i danas zadržao tu svoju internacionalnu i kosmopolitsku tradiciju, ali ne u politici, nego na domenu nauke i kulture. Regensburški Univerzitet je izuzetno aktivan, posebno u pitanjima saradnje izmedju istočne i zapadne Evrope, tako da se ovdje održavaju mnoge manifestacije međunarodnoga karaktera. Univerzitetski centar za relacije između istoka i zapada, ”Europaeum”, aktivno podržava evropsku saradnju putem održavanja simpozijuma, koncertima, te umjetničkim radionicama, gdje se prezentiraju zemlje kroz koje protiče Dunav. Od 2006. g je staro jezgro Regensburga pod zastitom UNESCO-a, tako da se i na tome planu može očekivati buduća saradnja sa ostalim gradovima sa liste svjetske baštine!

6 komentara Za “Regensburg”

 1. goga 2 studenoga, 2009 u 16:02 #

  Ja uzivam u putopisu – stigla sam do Don Sv.Petra! Sad mogu postaviti i link na gogag.wordpress – cekam te od rucka!

  Prezadovoljna sam kako naslovom tako i kako si po stavila slike. Bas si velemaistorica svog zanata! Predivno je!!!! PUS PUS Hvala sto ste me natjerale na ovu avanturu. Idem citati dalje.

  • Dea 8 listopada, 2010 u 20:31 #

   Imala sam čast živjeti dvije godine u ovom predivnom gradu. I sada mi srca zatitra kada se sjetim uspomena na njega! Hvala ti za ovaj putopis – za mene je to bilo putovanje kroz vrijeme!!!

 2. slakal 2 studenoga, 2009 u 16:05 #

  Drago mi je da ti se sviđa! Čekamo ostale forumašice šta će reći. Meni je jako zanimljiv i neobičan, baš zato što nije razvikana destinacija.

 3. sava1 2 studenoga, 2009 u 21:12 #

  Iako ležim pod fibrom, nisam odolila da pročitam cjelokupan Gocin putopis. I nisam zažalila. Hvala što si nam približila ovaj, meni slabo poznat grad, i opisala ga tako slikovito da ću ga sigurno uvrstiti u svoj plan obilazaka Bavarske. Slike su odlične, ali na to smo već navikle.
  Ipak, pitam se – gdje si skrivala ovaj dragulj do sada, kako nam ga nisi ranije prezentirala?

 4. Jasna 22 studenoga, 2009 u 04:39 #

  Nisam znala da si stvoreni putopisac…

 5. Jasna 22 studenoga, 2009 u 04:42 #

  Evo dok ovo citam kao da sam i sama bila na tom putovanju…!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: