Moskva danas


Autor: Vesna M.

Moskva

Kada su objavili da naše završno MBA studijsko putovanje nas vodi u Moskvu i Istanbul, razočarenje me je preplavilo. Kao prvo, u oba grada sam već bila, i ostala više od 3 tjedna u svakom , što je prilično vremena da se grad upozna i  zaviri se u kutke koji nisu ucrtani u svim turističkim vodičima svijeta. A potom, Moskva me tada nije oduševila, ostala mi je u sjećanju kao siva površina iscrtana na velikoj mapi Rusije.

I evo kako to izgleda petnaestak godina poslije.

Šta se nije promijenilo?

Metro

Metro 1

Metro 1

Metro3

Metro3

Metro 4

Metro 4

Metro2

Metro2

 

 

 

 

Još uvijek se stepenice strmoglavljuju u dubinu. I još uvijek lavina svijeta, metroi stižu svake dvije minute, voze na sve strane, a metro se ne prazni, svi nekuda žure. Metro čist, na zidovima još svuda mozaici iz komunističkog doba, o slavi proletera, jedino ponegdje skinute zvijezde petokrake.

 

 

Taxi

I dalje nepoznanica, osim onih na aerodromima, što za cijelo bogatsvo voze u hotel. Na ulicama mašemo, dok neko od auta ne zaustavi, zatim počinje pogađanje na slabom ruskom i još slabijem engleskom, koliko košta vožnja do…

Natpisi

Natpisi 2

Natpisi 2

Natpisi

Natpisi

I dalje svuda ćirilica, kao da govori: turiste ne želimo, ili naučite jezik ili ostanite kod kuće. Moje kolege izgubljene u metrou, srećom, još uvijek mogu čitati

Lenjinov mauzolej

Ispred Lenjinova mauzoleja

Ispred Lenjinova mauzoleja

Mrak i tišina, nikada nisam voljela ići tamo, i uvijek me odvedu, sve mi miriše na smrt. Čuvar nas strogo upozorava da ne pričamo, potom da se pomičemo, sretna sam kada izlazimo napolje. I Staljinov nadgrobni spomenik još uvijek stoji.

Vodič na Crvenom Trgu i Kremlinu

Unutrašnjost crkve

Unutrašnjost crkve

Moskva - crkva

Moskva - crkva

Crveni trg - crkva

Crveni trg - crkva

Vasilijevska crkva

Vasilijevska crkva

Nikada nisam uspjela zapamtiti koliko je točno crkvi u Kremlinu i Crvenom trgu skupa. I zašto su, u slavu svojih pobjeda, carevi uvijek gradili novu crkvu pored starih, mada se Rusija bas ne može požaliti da joj nedostaje zemlje. I zašto svaki vodič pokušava da nam razjasni svaku ikonu u svakoj crkvi, što na kraju rezultira da mi se priviđa voda i stolica za odmor. I zašto svaka grupa, neizostavno, pravi sliku ispred Katedrale Sv. Vasilija Blaženog. Ni mi nismo izuzetak.

Matrushka

Jos uvijek glavni suvernir, od “običnih” do “luksuznih” izdanja. Jedino se ovaj put mogu vidjeti i politički likovi — Putin u Medvedevu i Medvedev u Putinu

Blinji

Blinji

Blinji

Nalik na naše palačinke, sa kavijarom, sa mesom, sa džemom. Prodavane na ulici ili servirane u luksuznom restaurantu, uvijek su tu.

Šta  je drugačije?

Metropola

Metropola

Metropola

Metropola2

Metropola2

Starbuck coffee

Starbucks coffee

Moskva se sada doista može nazvati metropolom. Po zgradama, ulicama, ljudima na njima. Sve miriše na velegrad.

Business

Business

Business

business2

business2

business3

business3

Posjetili smo dosta poduzeća. Zapadna ekonomija, poduzetništvo, inžinjeri zarađuju više nego u Njemačkoj, mijenjaju posao često, dinamično, rizik je dio igre. Offici izgledaju više kao iz Amerike nego naše predstave Rusije.

Restaurants

restaurant

restaurant

restaurant2

restaurant2

ponuda u restoranu

ponuda u restoranu

Ima ih doista, vrhunski, otvoreni za manje i više bogate, manje i više poznate, manje i više obične. Hrana, ruska, servirana sa ukusom, razumijem careve.

GUM

Gum

Gum

Još uvijek na Crvenom trgu, ali trgovine europske, cijene više nego kod nas, sve odiše luksuzom i stilom.

Noćni život

Blista, a nije Ruskinja

nije Ruskinja

Galerija

Galerija

Moskva noću

Moskva noću

Dinamičan, barem od onog što smo mi uspjeli vidjeti, cocktails, Ruskinje blistaju. Teatar posvuda. Nema više redova za Ruse i prolaza za strance u barovima, sada vrata otvaraju novci.

Auta

Auti

Auti

Auti2

Auti2

Auti3

Auti3

Zapadna, manje ili više odaju status, poneka lada zaluta, ali sve je više mercedesa i audija.

Naranče

To mi je ostalo u sjećanju, jednom smo čekali 45 minuta da kupimo naranče. Redova više nema, svega ima i sve se prodaje, jedino cijene su sada na nivou ovih iz Stuttgarta.

I mi, mi smo drugačiji.

5 komentara Za “Moskva danas”

 1. slakal 8 prosinca, 2009 u 21:54 #

  Odlično si povezala putopise. Slike su za svaku pohvalu. Bravo!
  Danas je najprometniji dan na blogu u ova nepuna tri mjeseca.

 2. sava 8 prosinca, 2009 u 22:35 #

  Neobičan pristup putopisu, vrlo osoben način prezentiranja grada. Lijepe slike. Bravo.

 3. Anes 9 prosinca, 2009 u 06:20 #

  Odlican putopis. Svaka cast.

 4. vera 25 ožujka, 2010 u 22:57 #

  Buduci da sam pisala o staroj gospodji Moskvi ,koja je jos samo u dusi nosila sva svoja sjecanja i na taj nacin me inspirirala da sve to vidim na jedan romantican nacin,netko mi je napisao da bi se trebala vratiti tamo i opet na svoj nacin dozivjeti ovo sada,Putopis je pisan dokumentarno.Hvala .

 5. vera 2 svibnja, 2010 u 00:19 #

  Citajuci ponovo novu Moskvu,u oko mi je zapeo Gum,sada blista od bogatstva,a nekad pun romantike,u onoj neimastini imao je vecu dusu nego sada,jer to danas susrecemo svuda oko nas,pozderat ce nas kapitalizam.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: