Srednjovjekovni sajam


Autor: Jasenko B.

Najava Srednjovjekovnog sajma bila je dovoljan mamac našoj ekipi da se zaputimo prema Šibeniku. Ovo je već šesti sajam po redu, a mi za njega nismo čuli do ove godine. Idemo ispraviti tu nepravdu. Ujutro smo sjeli u auto i vesela 5-člana ekipa zaputila se cestom uz more. Stigli smo točno u 10 na početak dnevnih događaja.

Tri dana Šibenik se preselio u Srednji vijek. Moglo se tu vidjeti bezbroj kostimiranih plemića i plemkinja, na sve strane su iznikli topovi, mačevi, viteški oklopi, samostreli i raznorazni srednjovjekovni rekviziti. Štandovi su okupirali cijeli stari dio grada. Trgovci i obrtnici su nudili za prodaju svakakve proizvode koji nam dočaravaju ono doba, ali nas kupovina nije previše zanimala. Prihvatili smo se luka i strijele. To je vještina u kojoj smo se od djetinjstva željeli okušati, skoro pa pravi indijanski rekviziti. Prijateljica Marta bila je odlična, sve u sridu, pa je dobila i nagradne strijele za gađanje. Djeca su se najviše vrtila oko konja, njih uvijek zanima uzjahati ove plemenite životinje. Bilo je tu čudnih melodija koje su izvodile razne glazbene skupine. Oko njih su se okupljali brojni zantiželjnici. Mnoge instrumente nismo uspjeli prepoznati. Ratnici su demonstrirali svoje vještine i njima podučavali znatiželjnike. Čak smo i gubavce vidjeli na gradskim ulicama. Oni su bili česta pojava prije nekih stotine godina, pa su organizatori i njih predstavili posjetiteljima.

U podne su se oglasili topovi.

Stigle su tu stotine kostimiranih sudionika sajma, mnogi iz inozemstva. Svojom bogatom odjećom pokazali su nam kako se oblačilo u neka davna vremena. Izgledali su jako otmjeno i romantično. Zanimljive i zabavne su bile borbe vitezova na Trgu Republike Hrvatske ispred Gradske vijećnice. Uz zvuke glazbe mladi vitezovi su se mačevali u nastojanju da pobijede i pridobiju srce i ruku svoje izabranice. Pobjednik je osvojenu djevu u naručju odveo svom domu. U cijeloj predstavi su učestvovali stvarni glumci i plesači.

Na drugoj strani ugostitelji su priređivali namirnice i jela po receptima iz srednjeg vijeka, pod nazivom ‘Jelovnici izgubljenog vremena’. Nažalost, nismo ih stigli degustirati.

Najvažniji događaj subote odigravao se u gradskoj luci. Došlo je do napada osvajača na Šibenik, držali su ga pod opsadom, a suprotstavili su im se branitelji koji nisu htjeli prepustiti svoj grad. Borba je simbolizirala stvarnu obranu grada od napada Turaka, koja se u prošlosti odvijala baš na ovaj datum. Pobjeda se slavila pjesmom i plesom, uz zvuke fanfara i topova do dugo u noć.

Nerado smo se vratili u sadašnjost. Ipak čekala nas je vožnja do Splita. Ekipa je bila zadovoljna. Kupljeni rekviziti su ostali za uspomenu na jedan zabavno proveden dan u nekom drugom vremenskom okruženju.

gadjanje lukom i strijelom

gadjanje lukom i strijelom

djecu najvise privlace konji

djecu najvise privlace konji

zbirka maceva-samo birajte

zbirka maceva-samo birajte

gubavci

gubavci

jos jedan rekvizit

jos jedan rekvizit

obrana grada od osvajaca

obrana grada od osvajaca

vitez je osvojio svoju djevu

vitez je osvojio svoju djevu

stari topovi

stari topovi

razni rekviziti

razni rekviziti

predstava na trgu Republike

predstava na trgu Republike

pogoci u sridu

pogoci u sridu

ovako se to radi

ovako se to radi

ovaj vitez je izgubio bitku

ovaj vitez je izgubio bitku

opasno oruzje

opasno oruzje

oni spremno docekuju neprijatelja

oni spremno docekuju neprijatelja

ona gadja najbolje

ona gadja najbolje

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: