Tornjevi


Sky Tower

Sky Tower - Albanija

1. Vjerovali ili ne: ovu naslovnu fotku je snimila Nika (9) u Albaniji u Tirani.

2. Kao usporedba CN Tower u Torontu, zvanično najviši toranj na svijetu, 535 m.

U unutrašnjosti CN Towera

U CN Toweru

Najviši tornjevi

Iz Guinessa

Ulaz u CN Tower

Ulaz u CN Tower

3. Skylon na Niagari:

Skylon

Skylon

Slavicin dodatak:

4. Fernsehturm je toranj u Berlinu, na Aleksander platzu, visine 356 m. Najviši toranj u Njemačkoj, drugi najviši u Europi. Platforma na koju se može ići je na 203 m. Na vrhu restoran, kao vidikovac, vrti se. Do vrha vozi lift.

PODNOŽJE TORNJA FERNSEHTURM

PODNOŽJE TORNJA FERNSEHTURM

NAJVIŠI TORNJEVI U SVIJETU

NAJVIŠI TORNJEVI U SVIJETU

TV toranj FERNSEHTURM

TV toranj FERNSEHTURM

5. Bratislava – UFO toranj iznad Novog mosta. Na vrhu restoran.Visina 95 m (ovaj je ‘beba toranj’) – na prethodnoj slici tornjeva – br.2.

BRATISLAVA-UFO toranj s restoranom

BRATISLAVA-UFO toranj s restoranom

6. Najviša zgrada u ovom dijelu Europe – “Avaz Twist Tower”, uvrštena je među 10 najljepših građevina u svijetu prema izboru specijalne komisije kompanije”Schuco”, najvećeg svjetskog proizvođača staklenih i aluminijskih fasada.

Sarajevo -Avaz Twist Tower

Sarajevo -Avaz Twist Tower

7. I nešto iz Švedske: Turning Torso iz Malmea, visok 190 m, 2. po visini stambena zgrada u Europi.

Turning torso, Malme

Turning Torso, Malme

8. Euromast tower – Roterdam, visine 185 m, simbol grada, najviša građevina Nizozemske. Na visini od 100 m je restoran iz kojeg se vidi cijeli grad. Širina stupa je 9 m, pa je stabilnost građevine osigurana jednim ogromnim betonskim blokom težine gotovo 2000 tona, tako da mu je centar gravitacije ispod zemlje.   Euromast je član ‘Svjetske Federacije Visokih Tornjeva’.

Euromast toranj

Euromast toranj

Euromast toranj 2

Euromast toranj 2

S vrha u dubinu

S vrha u dubinu

Euromast tower’ je čudan vidikovac u centru grada. Ustvari ne sliči ostalim već viđenim tornjevima, više bih rekao da je ogromni stup na kojem sjedi kuća. A ta kuća je restoran, na nekih 100 metara visine. Taj dio je izgrađen 1960. Širina stupa je samo 9 metara. Stabilnost građevine je osigurana jednim ogromnim betonskim blokom težine gotovo 2000 tona, tako da mu je centar gravitacije ispod zemlje. Iznad već spomenute kuće izdiže se još jedan stup, uži od prvog, visine oko 85 m, pa cjelokupan toranj doseže visinu oko 185 m i već desetljećima je simbol ovog grada, a ujedno i najviša građevina Nizozemske. Oko tog užeg stupa je namontirana nekakva kabina za sjedenje (’space cabin’), koja je stavljena skroz oko stupa svih 360 stupnjeva, ona se vrti ukrug i lagano podiže do samog vrha. Ovaj dio je dodan 1970. Iz restorana se vidi cijeli Roterdam, a iz kabine s vrha stupa rekao bih cijela Nizozemska. Istina, ni država nije velika, a i gradovi su relativno blizu jedan drugome. Pogled je fascinantan, ali za one koji se boje visine, zastrašujući. Iako ne spadam u takve, ipak mi je bilo ugodnije kad sam dotakao čvrsto tlo pod nogama. Euromast je član ‘Svjetske Federacije Visokih Tornjeva’.

9. Na sjeveru Norveške, u gradu Trondheimu, nalazi se telekomunikacijski toranj Tyholt, kao prepoznatljiv znak grada. Izgrađen je 1985.g., a visok je 124 m. Na njemu je, kao i u većini tornjeva slične namjene, restoran koji se rotira za 360° u roku od sat vremena, i s njega se pruža lijep pogled na grad.

toranj Tyholt u Trondheimu

toranj Tyholt u Trondheimu

toranj-Tyholt

toranj-Tyholt

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: