Minimundus


Autor: Vera O.

MINIMUNDUS – ZABAVNI PARK KLAGENFURT

Ulaz u Minimundus

ulaz u Minimundus

Postoje želje, postoje velike i male želje. One se ostvaruju ili ne. Postoje snovi, vode nas tlom i nebom. Ponekad, gle čuda, poistovjećuju se sa zbiljom i postaju stvarnost. Postoji mašta koja nas nosi u neisrpne izazove i čini zadovoljstvo trenutka. Želja koja pruža ruke snovima, obavijena maštom, svojom snagom ostvaruje se.

Jedno sam jutro rekla kako bih voljela vidjeti cijeli svijet. Pa ako baš ne cijeli svijet onda barem vidjeti ono što je obilježilo prošla vremena i ostavilo trag u sadašnjem.

Minimundus

Minimundus

Minimundus 2

Minimundus 2

Jutro ništa neuobičajeno, kasno proljetno, s izmaglicom, nagovještava lijep dan.

Želiš li vidjeti to što si poželjela? – nameće mi se pitanje mojih dragih. Hajdemo pokušati to ostvariti. Sjedamo u auto i putujemo prema sjeveru.

Atomium Bruxelles

Atomium Bruxelles

Eiffel toranj Pariz

Eiffel toranj Pariz

St Stephen Beč Austria

St Stephen Beč Austria

Nedaleko granice Slovenije i Austrije je grad Klagenfurt. Tipičan mali austrijski gradić, uredan, prekrasnih fasada, prepun cvijeća. Grad moje bake. Možda me njezin duh pozvao da dođem? Posjećujemo njezino vječno počivalište i krećemo prema Werther see, jezeru nadomak grada. Tu u neposrednoj blizini čeka me cijeli svijet u malom. Koje oduševljenje, preda mnom je park Minimundus, park koji u svom sastavu ima 170 minijaturnih građevina iz 52 države svijeta i 5 kontinenata na površini od 26000 m2 napravljen u omjeru 1:25.

Crkva sv. Marka u Zagrebu

Crkva sv. Marka u Zagrebu

Vasilije Blazeni Moskva

Vasilije Blazeni Moskva

Ovdje ništa nije zaobiđeno: od Kineskog zida, Eiffel tornja, pa sve do naše crkve sv. Marka u Zagrebu. Ove minijaturne kopije svjetski poznatih građevina izgrađene su po uzoru na original. Ako je original izrađen u određenoj vrsti mramora, i kopija je napravljena od iste vrste mramora, ili pak ako je u original ugrađeno zlato, kopija ima ugrađeno zlato u sebi. Evo svijet na dlanu, sam Globus na ulazu prilagođen je tako da je sve vidljivo. Daješ mašti slobodu, letiš, putuješ željeznicom, ploviš brodom i na kraju koračaš od jedne do druge savršeno oblikovane minijature koje su izrađene vještim rukama za mene trenutno nepoznatih majstora replika.

Početak puta

Početak puta

Brod čeka

Brod čeka

Vrlo smisleno postavljen i koncipiran park, na početku je Globus, nedaleko njega stoji prekooceanski brod za putovanje na druge kontinente. Mogućnosti su tu, treba krenuti. Radost koja me obuzima poput djeteta, jer dječja je radost najbolje izražena. Počinjem ploviti hodajući duž meridijana i paralela. Ponekad iz ptičje, ponekad iz žablje perspektive, ako je neki objekt postavljen iznad nivoa moje visine. Razgledavam i divim se, a stalno u sebi nosim misao, moja želja i svijet na dlanu. Stojim pred burgom, opasanim bedemima, minijaturnim raslinjem što su ga tu posadile vrijedne ruke da bi dočarale stvarnost ambijenta (Hochosterwitz dvorac). Osjećam kao da tu netko obitava, neka minijaturna bića, trenutno skrivena od znatiželjnih pogleda posjetitelja, a i sunce je zapeklo pa se treba skloniti u hlad na odmor. Svaka minijatura ponaosob budi maštu i pred svakom stojim, doživljavam je u stvarnoj veličini i stvaram priču o njoj. Priče nisu putopisi pa ih zadržavam za sebe. Djece mnoštvo, jesam li možda na krivom mjestu, pripada li to samo njihovom svijetu? Odlučno niječem i dozvoljavam si tu neiskvarenu osobinu da budem dijete u duši. Ta osobina kad je doživite, daje da se osjećate velikim čovjekom, jer čovjek je velik koliko ima djeteta u sebi.

Hochosterwitz burg Austria

Hochosterwitz burg Austria

Sretna sam i ne gledam na sat kako bi to zadovoljstvo što duže trajalo u meni. S veseljem promatram eksponate, djecu, ljude oko sebe i s osmijehom grlim moje ostvarene snove.

Sve sam to uklesala u svoje pamćenje koje je ostalo ispunjeno, slike su materijalno i vizualno osjetljive i samo pojačavaju neizbrisivost.

11 komentara Za “Minimundus”

 1. veki 23 svibnja, 2010 u 22:30 #

  Svijet u malom, kako je to privlačno. Probudili ste mi želju da ga posjetim, zamišljam da onaj brod čeka baš mene za plovidbu preko oceana …

 2. kelly 23 svibnja, 2010 u 22:42 #

  “Odlučno niječem i dozvoljavam si tu neiskvarenu osobinu da budem dijete u duši. Ta osobina kad je doživite, daje da se osjećate velikim čovjekom, jer čovjek je velik koliko ima djeteta u sebi.”

  Ovo treba pretvoriti u o poslovicu!

 3. sava 23 svibnja, 2010 u 22:49 #

  Srce mi je zaigralo kad sam vidjela Verin Minimundus. U mislima sam često šetala njegovim stazama, zavirivala u najljepše građevine svijeta. Sad sam ga susrela u ovom lijepom putopisu. Obožavam ovakve mini parkove, dijete u meni poskoči od radosti. Zasad sam posjetila samo Miniaturk, ali nadam se uskoro i Minimundus. Pa ipak on nije tako daleko …

 4. vera 23 svibnja, 2010 u 23:11 #

  I najtuzniji postanu sretni,jer taj park ima prikriven zadatak da vas ucini radosnim i nadasve zadovoljnim,zaista puno pruza!!!!

 5. g&n 24 svibnja, 2010 u 13:21 #

  Nismo još “stigli” do te divne Venecije, ali idemo prema tome. Već smo ionako oduševljeni viđenim, to jest pročitanim. Iz internet caffe-a…puse

 6. g&n 24 svibnja, 2010 u 13:36 #

  …to smo mi! Goga&Nik

 7. aleksandra miletic 24 svibnja, 2010 u 17:34 #

  Vera, prvi put čujem za ovaj park u Klagenfurtu pa ipak je to relativno blizu i realno je posjetiti ga. Predivno je i tekst i slike. Odlična ideja za slijedeći obiteljski izlet nekom prigodom.

 8. stipe 27 svibnja, 2010 u 22:35 #

  u subotu u minimudusu

 9. slakal 27 svibnja, 2010 u 23:17 #

  Snimi nam koju fotku 🙂

 10. vera 28 svibnja, 2010 u 12:59 #

  Ima sigurno novina,svake godine dodaju nesto!

 11. Ina 31 svibnja, 2010 u 13:41 #

  Vase toplo,iskreno,djetinje uzivljavanje u ambijent,
  predocen rijecju i slikom, vodi me u mislima tamo,
  gdje ste bili toliko sretni.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: