Napulj


Autor: Annamaria A., Napoli, Italia

NAPULJ

Na  hrvatskom (prijevod):

 

VEDUTA DEL PORTO

VEDUTA DEL PORTO

FONTANA DELL'IMMACOLATELLA (BERNINI, 1601.)

FONTANA DELL'IMMACOLATELLA (BERNINI, 1601.)

Sunčan,  živopisan, dojmljiv i nezaboravan. Napulj je glazba, kazalište, Vezuv, kava, pizza, more … boje, zvukovi  i mirisi koji vas ponesu, osvajaju, zavode.

CASTEL DELL'OVO

CASTEL DELL'OVO

NAPOLI SOTTERRANEA

NAPOLI SOTTERRANEA

Napulj je drevni grad: njegovi korijeni datiraju iz devetog stoljeća prije Krista kada ga je osnovao  Partenope u području gdje sada stoji Castel dell’Ovo. U šestom stoljeću PK ovaj grad je bio napušten, zbog čega je dobio naziv “Palepolis” (stari grad), a u susjednom području osnovan je “Neapolis”, novi grad. Pod vladavinom rimskog carstva, Napulj je bio u fazi ekonomskog i kulturnog napretka. Nakon pada Rimskog Carstva, Napulj dolazi pod autonomno vodstvo Bizanta (763 g.) i dobiva ulogu od temeljne važnosti za očuvanje bizantske dominacije u Italiji. Nakon Bizanta, na vlast dolaze Normani s kojima se Napulj pripaja Kraljevini Siciliji. Sljedećih stoljeća  izmjenjuju se periodi mira i ratova, sve dok na vlast nije došao car Federico II, koji je utjecao na kulturni procvat, a to je kulminiralo osnivanjem Sveučilišta u Napulju (1224).

PIAZZA DEL GESU GUGLIA DELL'IMMACOLATA

PIAZZA DEL GESU GUGLIA DELL'IMMACOLATA

STATUA DEL NILO

STATUA DEL NILO

VICOLO DI NAPOLI

VICOLO DI NAPOLI

Kada je Anžujska dinastija došla na vlast, ponovno je postao glavni grad i razvija se u svakom pogledu, u smislu urbanog planiranja, demografske i ekonomske regije. Ali u vrijeme kad je bio pod Aragonima, Napulj je uživao u razdoblju umjetničkog, kulturnog razvoja, uz gradnju brojnih spomenika i crkava, postao je okupljalište mnogih stranih umjetnika.

U sljedećim stoljećima bio je pod španjolskom dominacijom, protiv koje su se, na čelu s “Masaniellom”, uzalud pokušavali pobuniti (1647).

Nakon kratkog razdoblja austrijske vladavine (1707-1734), konačno je postao autonomno kraljevstvo, zahvaljujući Charles Bourbonu.

1806. Napoleon je prijestolje Kraljevine Napulja dao bratu Josipu Bonaparte, omogućivši gradu kratkotrajni razvoj (do 1815). Obnavljala ga je dinastija Burbona, koja je bila na prijestolju Kraljevine Dvije Sicilije, što je nakon nekoliko godina osujetio Garibaldi kad je 1860. ušao u grad. Kroz plebiscit Napulj je pripojen Kraljevini Pijemont, koji je 1870 postao dio Kraljevine Italije.

Palače i spomenici (Zgrade oko kojih se vrti građanski i politički život grada):

PIAZZA DEL PLEBISCITO

PIAZZA DEL PLEBISCITO

PANORAMA FROM VIA CARACCIOLO

PANORAMA FROM VIA CARACCIOLO

Kraljevska Palača i vrtovi – Lijepi renesansni kompleks datira iz 1600. Bio je rezidencija španjolskih banova. U Kraljevskim vrtovima se protežu lijepi drvoredi, hladovina magnolija i hrastova, rijetke vrste drveća, kipovi i “tajni vrtovi”.

Reggia di Capodimonte – Izgrađena na zahtjev Charlesa Bourbona 1738., dominira gradom i pruža veličanstven pogled na Napuljski zaljev

CASTEL MACCHIO ANGIOINO

CASTEL MACCHIO ANGIOINO

Dvorac Maschio Angiolino – Izgrađen krajem 1200. po narudžbi obitelji D’Angio. Za vrijeme dinastije Aragon, arhitektonski kompleks bio je poboljšan sa dvije kule i impresivnom Trijumfalnom kapijom. Također, zanimljiva je kapela Palatina.

Castel dell ‘Ovo – veličanstven dvorac iz XII stoljeća, koji dominira napuljskom obalom. To je bila kraljevska rezidencija tijekom mnogo stoljeća, ima važnu stratešku ulogu.

Castel Sant ‘Elmo – Dvorac Sant’Elmo je veličanstvena zgrada u obliku šestokrake zvijezde. Potiče iz 1329 i nekada je služio kao zatvor. Okružen zidinama i tvrđavama, dominira gradom, a s terase možete uživati u spektakularnom pogledu.

Najljepše crkve u Napulju:

Katedrala – Izgrađena krajem dvanaestog stoljeća, tijekom vremena doživjela je više izmjena, koje su se provodile u vidu popravaka zbog šteta od potresa, a dijelom zbog povećanja umjetničke ljepote. Unutra su relikvije Svetog Gennara, sveca zaštitnika Napulja.

Crkva Santa Chiara – datira iz 1300. Bila je obnovljena nakon ratnih zračnih napada i vratili su joj izvorni gotički stil Provanse. Izvanredan je nadgrobni spomenik Robertu I. D’Angiu. U obližnjem je samostanu, na Piazza del Gesu, poznati Klaustar Maiolicato.

Crkva San Lorenzo Maggiore – veličanstvena zgrada datira s kraja 1200. i obnovljena 1600. Svaki Božić u crkvi su postavljene jaslice u prirodnoj veličini.

Crkva San Gregorio Armeno – prekrasan primjer napolitanske barokne umjetnosti, s klaustrom i freskama iz 1580., sa prekrasnom mramornom fontanom u centru.

Crkva Gesu Nuovo – Posjetite raskošan interijer ove crkve, prekriven raznobojnim mramornim oltarima okićenim s poludragim kamenjem kao što su ahat, ametist, lapis lazuli.

Ne propustite saznati o povijesti i kulturi ovog grada kroz muzeje:

TEATRO S. CARLO

TEATRO S. CARLO

Nacionalni Arheološki muzej – Ovo je najvažniji arheološki muzej u Europi i sadrži zbirku artefakata koje pripadaju dinastiji Burbona, kao i niz brončanih skulptura i drugih predmeta pronađenih iskopavanjem u Pompeima i Ercolano.

Muzej i Galerija Capodimonte – u muzeju, osnovanom 1950, čuvaju se djela iz vremenskog razdoblja od 200-te do 700-te godine koja su bila u vlasništvu obitelji Farnese, a potom su ih naslijedili Burboni.

Musej San Martino – Smješten u prekrasnim Certosa di San Martino, posvećen je povijesti i kulturi Napulja. Vrlo je zanimljiv dio gdje su izložene jaslice iz vremena 700.-800. g. Ne propustite monumentalne jaslice “Cucinotta”.

Royal Palace Museum – Muzej iz 17. stoljeća u Palazzo Reale, gdje se čuva sav namještaj, skulpture, porculan i slike dinastije Bourbon. U kapeli možete pogledati izložbu.

7 komentara Za “Napulj”

 1. sava 29 studenoga, 2010 u 13:46 #

  Obradovao me Annin putopis. Odavno maštam o Napulju, mnogo kontroverznih priča sam čula, ali nikako donijeti odluku o putovanju. Sad ću se sigurno lakše odlučiti, Anna će mi pokazati sve zanimljivosti Kampanije, gdje su Pompeji, Vezuv i Capri poznate turističke destinacije. Hoću li potvrditi čuvene piščeve riječi: ‘Vidjeti Napulj i umrijeti’ ?

 2. slakal 29 studenoga, 2010 u 14:29 #

  Draga Anna,
  Zahvaljujem što si poslala svoje radove i postala dio Putopisa blog. Kad neki naš čitatelj krene u Napulj, može slobodno ponijeti tvoj putopis kao vodič.
  CASTEL DELL’OVO me tako podsjeća na tvrđavu Bokar u Dubrovniku. To je razlog postavljanja na naslovnicu:)

  Pozdrav

 3. Vera 30 studenoga, 2010 u 03:25 #

  ..nikako umrijeti..samo otici tamo i vidjeti i dozivjeti jedan od najljepsih gradova Italije,..dinastije su se mijenjale i za sobom ostavljale svoj ukus pretocen u bogate dvorce,utvrde,prerasne i dragim kamenjem oblozene crkve…gospodjica Anamarija poput pravog turistickog vodica ukazala na znamenitosti svoga grada i tako nam imputirala u svijest sto je vazno pogledati i cemu se diviti….sada odoh ja u svoje snove,mozda mi se posreci da sanjam Napulj,i napisem putopis na temelju snova…

 4. Ina 30 studenoga, 2010 u 20:06 #

  Cestitam Ani na predstavljanju svog grada;takodjer zahvaljujem prevoditeljici Ivani.Uz njihovu pomoc upoznala sam pregled povijesti Napulja i njegovih znamenitosti.

 5. veki 30 studenoga, 2010 u 20:08 #

  Napulj je jako zanimljiv i zaintrigirao me. Odavno imam poziv za posjetu, a sad nakon ovog putopisa – idem prvom prilikom!

 6. agnes 30 studenoga, 2010 u 22:52 #

  Sviđa mi se ova dvojezična varijanta,malo čitam talijanski, a kad ne razumijem prebacim se na hrvatski. To je nova dimenzija Putopisa.
  Napulj se čini vrlo interesantan a kao što je @slakal rekla uz ovaj vodič može se vrlo temeljito razgledati.

 7. cvita 2 prosinca, 2010 u 10:57 #

  Puno vrijednih podataka,odlicne slike.Znam da je cijela regija privlacna turistima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: