Južna Švedska


Autor: Slavica D.

JUŽNA ŠVEDSKA – CARSTVO ŠUMA I JEZERA

VAXJO-ŠETNJA

VAXJO-ŠETNJA

Prošlo ljeto proveli smo kod dragih prijatelja, nastanjenih u gradu Vaxjo, u južnoj Švedskoj. Cijela regija je ravnica, u kojoj se smjenjuju brojna jezera i šume. Pejzaži vrlo neobični za naše oči, navikle na krševite planine.

VAXJOSJO JEZERO

Växjösjö jezero

Oduševio me visoki standard života, a zabrinute cijene u trgovinama – na hrvatskom nivou, nimalo veće. Čak je i cijena goriva bila ista kao kod nas. A kažu da je Švedska skupa.

Uživali smo u vožnji modernim auto-putovima, bez plaćanja cestarine, a oko nas vozači koji strogo poštuju ograničenja u brzini. Naravno, uz svugdje prisutne kamere.

Vaxjo se smjestio u najljepšoj pokrajini Smaland, u srcu južne Švedske, na raskrižju važnih prometnih pravaca. Netko je napisao da je užitak rasti u Smalandu. Ja bih dodala – užitak je i stariti u Smalandu.

VAXJO-PARK CARLA VON LINNEA

VAXJO-PARK CARLA VON LINNEA

Vaxjo je grad čuvenog botaničara Carla von Linne-a, tenisača Bjorkmana i Matsa Wilandera, atletičarke Karoline Kluft … rekla bih i grad bezbrojnih rotora. Svaki od njih je posebna cvjetna skulptura. Tu je i Univerzitet, Muzej glasovitog stakla, sa svih strana okružen jezerima… kud god da krenete,što god da radite,uvijek ste u prirodi.

A kad pođete u obilazak jezera i poželite se odmoriti te pojesti ukusne semle, kao čarolijom pred vama se stvara dvorac Teleborg. Ovo, danas adaptirano hotelsko zdanje na jezeru Trummen, ponudit će vam odmor i zabavu. Zanimljiva je priča da je grof Gustav Frederick Bonde poklonio ovaj dvorac svojoj supruzi Anne Koskull kao vjenčani dar.

 

Vaxjo - dvorac Teleborg

Vaxjo - dvorac Teleborg

Sa sjeverne strane, Vaxjo je opasan jezerom Helga, na čijem se otočiću smjestio dvorac Kronoberg, iz 14. stoljeća. Ovdje su brojna kupališta, sportski tereni.

Vaxjo je mnogo učinio na temu zaštite okoliša, smanjenje emisije CO2 i život bez fosilnih goriva, pa je zbog toga 2007.g. dobio nagradu EU Komisije i Unije Baltic, proglašen za ‘Najzeleniji grad u Evropi’.

Dosta se koriste ekološka vozila, a mnogi stanovnici cijele Švedske masovno se prevoze biciklima.

Kalmar - svugdje prisutni bicikli i zastave

Kalmar - svugdje prisutni bicikli i zastave

MALME-U GRADU ROMANTIKE

MALME-U GRADU ROMANTIKE

 

MALME

MALME

Svakako smo htjeli vidjeti Malme. Treći po veličini grad Švedske, smješten na samoj južnoj obali, preko puta Kopenhagena. Dijeli ih morski tjesnac Oresund, a povezuje most dug 16 km.

U novom modernom naselju Vastra hamnen (Zapadna luka), čije su neobične zgrade kreirali vrhunski svjetski arhitekti, ponosno se izdiže Turning Torso, vijugavi neboder.

 

Visine 190 metara, ovo je druga najviša stambena zgrada Europe, koju je osmislio

Španjolac Santiago Calatrava. Ima 54 kata i zakrivljenost od 90 stupnjeva od vrha do dna.

Stari dio grada nas je vratio u carstvo bajki. Okružen je kanalom dugim 6 km, koji je dio nekadašnjeg obrambenog sustava grada. Odmorili smo se na glavnom trgu Stortorget, podno statue kralja Karla X Gustava, s pogledom na neobičnu brončanu vodenu skulpturu i gradsku vijećnicu. Po gradu srećete zanimljive brončane figure, neke ozbiljne, neke smiješne, i sve vas prate na povijesnom putu ka dvorcu Malmhus. Ova ‘kuća Malmea’ ja izgrađena kao kraljevska rezidencija u vrijeme kralja Erika, zatim je služila kao obrambena utvrda, pa zatvor, a sada muzej.

U Malmeu možete obići tvornicu čokolade gdje ćete uživo pratiti proces izrade tih najomiljenijih slatkiša, a na licu mjesta ih kušati i, naravno, kupiti.

Razveselio nas je susret sa ‘pravim’ Hogarom Strašnim, u ‘pravoj’ vikinškoj kući, u ‘pravom’ selu Vikinga.

 

LUND-PRED VIJEĆNICOM

LUND-PRED VIJEĆNICOM

Nakon Malmea, dočekale su nas stroge vizure sveučilišnog Lunda, gdje se susreću studenti iz cijele Europe i stvara budućnost. Svidjela mi se stara katedrala iz 11. stoljeća, s velikim astrološkim satom.

Koga bi ostavile ravnodušne brojne tvornice stakla u švedskom ‘Kraljevstvu kristala’ ? Mi smo posjetili najvažnije : Nybro, Orrefors, Maleras, Kosta, Boda … to nije samo posuđe od stakla, to su impozantna i vrlo skupa umjetnička djela. Ipak, sniženja su omogućila da si priuštimo neke lijepe stvari.

Obradovao nas je i susret sa losovima, dobroćudnim dvometrašima. Vidjeli smo ih u rezervatu, u srcu švedskih šuma, gdje su glavne zvijezde Karl-Gustav i njegova žena Silvia. Inače u Švedskoj ima oko 300.000 losova, i jedna su od važnih turističkih zanimljivosti. Ali se događaju i prometne nesreće, osobito u zoru ili pri zalasku sunca, kad se brzonogi los iznenada može stvoriti nasred ceste. Obzirom da ti kraljevi švedskih šuma još ne poznaju prometne propise, neophodan je veliki oprez vozača.

Oland - park Solliden

Oland - park Solliden

NA OTOKU OLANDU

NA OTOKU OLANDU

Na istočnoj obali nas je oduševio otok Oland, drugi po veličini u Švedskoj, carstvo starih utvrda, svjetionika, i brojnih vjetrenjača. Pored administrativnog središta Borgholma, nalaze se dobro očuvani ostaci stare utvrde kao i veleljepna palača Solliden, s čarobnim vrtovima po kojima su šetali kraljica Viktorija i kralj Gustav V. Povratkom na kopno preko grandioznog mosta, dugog oko 6 km, uputili smo čeznutljiv pogled prema starim vjetrenjačama, koje ostaju nekim drugim turistima nuditi svoje tajne iz prošlosti.

Dočekao nas je Kalmar, gradić na obali Baltika, čiji je stari grad okružen kanalom i prostire se na otoku Kvarnholmen. A na drugom, manjem otoku, u blizini srednjovjekovne luke, uzdiže se Kalmarski dvorac, usred gradskog parka. I mi smo, po uzoru na ostale turiste, legli na travu i uživali na toplom suncu. U ovom renesansnom dvorcu je u 14. stoljeću formiran savez Danske, Norveške i Švedske.

Kalmar

Kalmar

Zahvaljujući izvanrednom položaju, između kraljevstva kristala na zapadu, i tajanstvenog Olanda na istoku, turistički Kalmar ima za svakog po nešto, za obiteljski odmor, sportaše, gurmane, ljubitelje glazbe …

Pri povratku u Vaxjo, svakako smo se zaustavili u Ikei, da vidimo i to trgovinsko čudo. Iskreno, po meni je sva pompa oko tog svjetski poznatog lanca napuhana, sve što sam tamo vidjela već je odavno viđeno i na našim prostorima, ali eto čuveni proizvođač ‘jeftinog’ namještaja uvijek privlači velik broj kupaca.

 

GRANNA, JEZERO VATTERN

GRANNA, JEZERO VATTERN

GRANNA-PRIJATELJICE SE SLADE

GRANNA-PRIJATELJICE SE SLADE

GRANNA_ODMOR NA ČIPKASTOJ KLUPI

GRANNA_ODMOR NA ČIPKASTOJ KLUPI

Putovanje na sjever smo začinili obilaskom jezera Vattern, drugog po veličini u Švedskoj. Zaustavili smo se u gradiću Granna, poznatom po tvornicama bombona i šećerlema. U njima možete pratiti kompletnu ručnu izradu čuvenih crno-crveno-bijelih slatkih štapića, koje pred vašim očima kuhar oblikuje za desetak minuta. Iz suvenirnice smo izašli punih ruku, jer svaki slatkiš je bio zanimljiv na svoj način.

Grad je nadaleko poznat po svojim granna-kruškama, koje je u svoje doba sadio i osnivač grada, grof Per Brahe. Oduševile su nas raznobojne drvene kuće, s kosim krovovima na kojima raste trava.

I još jedna zanimljivost je vezana za Grannu – lokalni ‘balon klub’ svake godine u veljači organizira najveći skandinavski ‘balon miting’, a na dan 11. srpnja se održava memorijal Salomon August Andree, u čast inženjera, zrakoplovca, čiji je balon nestao u ekspediciji pri pokušaju osvajanja Sjevernog pola 1897.godine.

Trajektom smo se prebacili na otok Visingso, na južnom dijelu jezera. Prema legendi, div Vist je stvorio ovaj otok bacivši grumen zemlje na ovo mjesto, da bi njegova žena mogla prekoračiti preko jezera.

Jonkoping - kazaliste

Jonkoping - kazalište

Na jugu jezera Vattern, smjestio se živopisni Jonkoping, najveći grad regije Smaland, prošaran kanalima, pun pjeskovitih plaža.

Kako bih opisala ovu neobičnu državu ? Raj na zemlji – po svemu, osim po klimi. Ljudi zanimljivi, ljubazni, ali na pristojnoj distanci. Nimalo hladni kao što su nam pričali. Kultura, obrazovanje, tehnologija, životni standard – na najvišem nivou. Baš sve po mom ukusu.

19 komentara Za “Južna Švedska”

 1. slakal 24 rujna, 2009 u 13:38 #

  Jeste li sad zadovoljne svedskim slikama, forumasice?

 2. sava1 25 rujna, 2009 u 00:40 #

  Ma ovo ti je odlicno! Ne moze biti bolje. Cekam sta ce reci druga strana.

  p.s. hocu i ja svoju sliku!

  • slakal 25 rujna, 2009 u 08:15 #

   Moze slika, samo mi posalji neku u gro planu.

 3. sava1 25 rujna, 2009 u 15:13 #

  Nesto mi se ne otvaraju dobro uspravne slike. Mozes li malo poraditi na njima?

  • slakal 25 rujna, 2009 u 15:24 #

   Meni su u redu. Koja se ne otvara?

 4. goga 25 rujna, 2009 u 20:26 #

  Slike Juzne Svedske su fantasticne! Ni sama ih bolje ne bih izabrala.!

 5. sava1 25 rujna, 2009 u 21:23 #

  Hvala za sliku, sefice! Bas si brza.
  Meni se opet uspravne slike ne otvaraju, vidi se samo gornja polovina.
  Drago mi je da je Goga zadovoljna slikama, bez primjedbi.
  Nesto mi fali njena slika u kvadraticu. Valjda ce je sama ubaciti, ona je expert.

 6. sava1 25 rujna, 2009 u 21:24 #

  Zar se ono jezero zove Vaxosjo?

  • slakal 26 rujna, 2009 u 23:09 #

   Promijenila sam u Veksanko. Goco, molim te pravi naziv na švedskom, ne mogu naći onaj tvoj mail.

 7. sava1 16 listopada, 2009 u 18:35 #

  Goca još nije dodala pravi naziv jezera

 8. gogag 22 listopada, 2009 u 18:03 #

  Sava1 je zaista zaljubljena u Växjö-u i u Småland! Nema mi druge moracu i ja ovaj klip da prebacim u na svoj blog o Smålandu i Svedskoj!

 9. sava1 22 listopada, 2009 u 19:42 #

  Gogag, dakle ipak si povirila u putopis. Baš sam se pitala kad ćeš to napraviti. Drago mi je što si tako revnosna i pratiš nas. Jesi li zadovoljna izabranim videom?
  Imam ja i boljih stvari za tvoj blog.

 10. sava1 4 studenoga, 2009 u 16:09 #

  Administrator, molim obrisi onaj gore komentar ‘cao’ od ‘dada’ sto mi je izmakao kontroli 16.10.

 11. slakal 4 studenoga, 2009 u 16:36 #

  Zadovoljna?

 12. sava1 4 studenoga, 2009 u 22:51 #

  Ok.

 13. vera 25 ožujka, 2010 u 23:28 #

  Svedska je unijela duh svjezine u moje tijelo,volim zeleno””Zeleno ,kako volim zeleno”rekao bi Lorca,a i ja.Hvala za osvjezenje

 14. Ina 21 travnja, 2010 u 13:19 #

  Slusala sam o ovom putopisu, ali sam ga tek danas,
  postujuci poziv cijenjeme autorice, sa zanimanjem
  procitala. Covjek moze proputovati svijet i oplemeniti svoju dusu i tijelo. Ti si ucinila mnogo vise: nesebicno si mi pruzila slicne uzitke .
  Hvala ti za to.

 15. sava 21 travnja, 2010 u 13:59 #

  Hvala @vera, hvala @Ina, nadahnule su me vaše riječi. Svakako mi je zadovoljstvo kad lijepa iskustva podijelim s dragim ljudima.

 16. leeloo 21 travnja, 2010 u 19:59 #

  a što da kažem, još tamo negdje davno…s 12 godina sam se pitala zašto se nisam rodila u švedskoj nego ovdje? 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: