putovanja


Kako je lijepo svake godine otići na nepoznato mjesto i tamo otkriti nove ljepote. To mi je životni moto.

Netko mjeri bogatstvo u vilama, autima. Za mene su bogatstvo prijatelji i obitelj.  Slučajno su mi prijatelji i prijateljice na svim stranama svijeta, tako da je svaki naš susret nakon više godina neviđanja vrhunski doživljaj. Smijemo se kako se uvijek dogodi neka elementarna nepogoda kad oni dolaze k  meni  ili kad ja idem nekome.

Učinilo mi se zanimljivim opisati bar dio onoga što doživim družeći se s njima . Svi obožavamo putovati – neki uspiju često, neki rjeđe,  ali većina  podijeli svoje dojmove sa mnom.

Počela sam s Nicom, slijedi Singapore i Malaysia , izgleda kako će se teme širiti i širiti. Supeeer. Jedva čekam.

Ne mogu ni pretpostaviti šta će biti sljedeće.

KMM

Kao što kaže glavna urednica, pravo bogatstvo nisu novac i vile. Najviše nas ispunjava ono duševno blago koje skupljamo uz zadovoljnu obitelj, ugodna prijateljstva i doživljaje koji ostaju za pamćenje. Za one stare godine kad ne mognemo živjeti punim plućima, već nam ostanu uspomene. Tad se vraćaju slike našeg života, slike koje su nas ispunjavale srećom. Veliku sreću donose i razni krajolici, razni ljudi, običaji … Što više toga smo obišli, to smo više ispunili dušu. A taj doživljaj je još ljepši ako ga podijelimo s drugima.

Sava

Da mi je netko prije mjesec dana predvidio ovakav rast putopisa i posjećenost bloga, samo bih se nasmijala. Sad je objavljeno 14 putopisa  od 5 različitih autora.  Što li donosi sljedeći mjesec? Možda otvorimo još koji kontinent? Javim vam.

KMM

Nikad ne znamo kad će se naša mašta razigrati i pretvoriti u malo remek-djelo. Tako je i ovaj blog počeo pomalo neozbiljno, kao opuštajuća igra, da bi se polako pretvorio u mjesto za iskazivanje ideja, iskustava, razmjene mišljenja.  Uz međusobnu podršku, obogatili smo mnoge sadržaje, krenuli sa obilaskom zanimljivih mjesta pa našoj lijepoj planeti.

Želimo privući i druge autore, neka nam se jave, podijele s nama svoja iskustva. Takvi su nam potrebni.   Mnogo toga želimo naučiti, dobiti ideje gdje da se uputimo u avanture.

Zaista, gdje li ćemo stići do kraja godine?

Sava

9.11.2009.

Kad su Putopisi krenuli, mislile smo objavljivati  povremeno po jedan, imati mjesto za pregledavanje uspomena s putovanja. Čak sama nisam imala namjeru puno pisati o svojim. Odjednom, kao da je ponovno proradila urođena spisateljska žica, krenule su riječi. Pridružila sam se glavnom putopiscu, pomalo prateći njen tempo. Onda nam se priključiše i drugi, uglavnom poznati i dragi ljudi.  Bile smo sretne.

Sad, nakon nepuna dva mjeseca postojanja bloga, dogodi se da dnevno dobijem i po 4 putopisa. Drago mi je da sam kod prijatelja uspjela  potaknuti želju i volju za opisivanjem doživljenog, čiji je rezultat vidljiv – 22 objavljena putopisa od 9 različitih autora.

Jako nas zanimaju vaše impresije, javite se slobodno.

KMM

 

13.11.2009.

Gledam maloprije – prešli smo 7000 posjeta ! Za zadnjih 15 dana preko 3000. Ne znam što vi mislite, ali meni je to odlična brojka. Početak je bio prije nepuna 2 mjeseca, krenulo lagano, stidljivo, a sad je naše mezimče poraslo, prohodalo. Sve više autora, tekstova, sve više šarenih zastavica. I danas stigla jedna, Češka. Ideje naviru, ne stižemo ih zapisati. Ekipa jedva čeka iznijeti iskustva, oživjeti sjećanja. I to je vid zabave, jer tako izvlačimo iz sebe neke potisnute doživljaje. Oni dobiju krila, boje, slike. Sjećanja nas opet ponesu u predivne krajolike. U njima bih zauvijek ostala, šetala svijetom i puštala mašti na volju. I grlila sve divne ljude oko sebe!

Sava

19.11.2009.

Kad sam već počela pratiti statistiku, onda objavljujem da smo za zadnjih 6 dana imali novih 1.000 čitanja. Ukupno ih je 8.000. Odlično. Gledam maloprije: naš blog je rangiran na 8.mjestu, a post o Misterijima je 12. Vrlo dobro. Jučer je taj post bio na prvom mjestu!

Što smo napravili za tih 6 dana ? Četiri odlična posta: Anishinabe, Chitchen Itza, VW tvornica auta Dresden i Gusari s Kariba.

Nadalje, novi putopis ‘Misteriji u Južnoj Engleskoj’ i fantastično-realističan rad našeg najnovijeg suradnika o plemenu Anishinabe u Kanadi. Putopisac Niki je senzacionalno otkriće i od njega očekujemo još nadahnutih tekstova.

I broj država-posjetioca je sad 32. Impresivno.  Javim se opet kod sljedeće tisuće.

Sava

26.11.2009.

Dok ovo pišem, možda se okrene famozna brojka:  9.000.  I sama sam iznenađena, nekako mi brzo prošlo. Od zadnje okrugle cifre samo 7 dana.  Raduje me, osobito po ovom tmurnom danu, kad čovjek nema volje ni za šta.  Ipak danas smo se urednica i ja držale teme: hurmašice, pa smo zasladile  u čast brojke 9. Nema veze što nismo blizu, dijeli nas samo 220 km. Ipak prije par dana smo se zajedno sladile uz tulumbe. Pa naravno, i one moraju naći svoje mjesto među receptima. Što li će tek biti na stolu za prvu deseticu?        Sava

4.2.2010.

Jučerašnji dan je imao okruglu brojku 25000 posjeta blogu. Sretna sam da je naš hobi postao tako zanimljiv i drugima. Posebno bih istaknula nešto novo u posljednjih mjesec dana – sad nam pišu i drugi blogeri i čak postaju dio našeg autorskog tima koji je svakim danom sve veći.  Od novih autora posebno bih zahvalila Arjani i Maji koje su me tako obradovale prihvatanjem našeg poziva da budu i one dio nas i poslale nam dva putopisa: Miami i Šangaj i tim obogatile blog zanimljivim tekstovima i slikama. Uskoro se nadam otvaranju bar jednog  novog kontinenta, iako su nam obećana tri. Vidjet ćemo da li će sve ostati na obećanjima ili ćemo svi zajedno uživati u otkrivanju novih zanimljivih destinacija.

Urednica

58 komentara Za “putovanja”

 1. Bilja 20 studenoga, 2009 u 18:50 #

  Ja necu cekati sljedecu tisucu.

  Javljam se sad da kazem da, iako sam svakodnevni posjetilac, svaki novi dolazak na blog je ispunjen ushicenjem i radoznaloscu jer ne znam sta ce me sve novo docekati: slika u pozadini se mijenja sa novom temom dana, novim putopisom, evo sad su “Nedavne vijesti” iznad liste “Stranica”…

  Uvijek nesto novo, nesto zanimljivo – KMM zaista vjesto vodi “Putopise” po svim svjetskim pravilima blog administracije.

 2. slakal 26 studenoga, 2009 u 14:56 #

  Napisat ću i tulumbe, njih češće pravim od hurmašica. Moramo nešto super osmisliti za 10000. Hocemo li konsultirati Bilju? Ona je majstorica za kolace.

 3. sava1 26 studenoga, 2009 u 22:40 #

  Svakako. Voljela bih da ona osmisli svečarski kolač.

 4. sava 6 prosinca, 2009 u 21:03 #

  Danas sam zakasnila. Propustila sam trenutak nove tisućice, naših 11.000. Dobro, vanredne okolnosti su me spriječile, ali barem sam u mislila bila s našim blogom. Nastavljamo naprijed ubrzanim tempom. Divno. Urednice, čestitam.

 5. sava 13 prosinca, 2009 u 23:36 #

  Kao da sam postala opsjednuta okruglim brojkama, samo pratim kad će nova tisuća. Vidim da je večeras velika čitanost, pa mi se čini da bi se moglo pojaviti i famoznih 13.000 ! Baš sam nestrpljiva da vidim. U svakom slučaju, bit će to sretan broj !

 6. dada 4 siječnja, 2010 u 16:07 #

  Urednice, gdje je snimljena naslovna slika ? Je li to najava nečeg novog … ima li veze sa onom intrigantnom temom o šarenom kamenju ili …?

 7. slakal 4 siječnja, 2010 u 16:11 #

  Ima, ima, pripremam iznenadjenje! Upravo je u vezi sa šarenim kamenjem.

 8. severina 5 siječnja, 2010 u 23:30 #

  Redovito pratim putopise ovog bloga, a posebno uživam čitajući impresije o prirodi i diveći se umješnosti tekstopisaca i fotografa amatera.

 9. dada 14 siječnja, 2010 u 01:15 #

  Iako sam rekla da ne uspijevam pratiti statistiku, ipak me jedna cifra zaintrigirala i stalno je pogledavam – približavanje famozne okrugle brojke. Sve se pitam, hoće li biti u četvrtak ili možda petak ? Iako sam ovdje od samog početka, i dalje me raduju novosti, tekstovi, slike, postovi, naslovnice … Još uvijek se veselim svemu, kao dijete novoj igrački. A to veselje donosi i želju za novim stvaranjem.

 10. sava 5 veljače, 2010 u 00:54 #

  Prekrasna naslovna slika ! Gotovo nestvarna igra boja, zamišljam kako su uživali ono dvoje na ogradi promatrajući tu čaroliju.

 11. dada 14 veljače, 2010 u 21:19 #

  Mogu vam reći da se naš brojčanik nastavlja okretati bez stajanja, sve brže i brže. Danas ugledasmo 28.000. Bravo ! Moj muž je postao zagriženi statističar, samo prati brojeve i signalizira kad se bliži nova tisućica. Ovu smo začinili Biljinim knedličkama, a za novi jubilej zamolićemo Bilju za nešto posebno. Slažeš li se, urednice ?

 12. slakal 14 veljače, 2010 u 21:25 #

  Slažem se! Biljo, može li za recept osso buco? Ili mađarice? 😉

 13. prozorudom 24 ožujka, 2010 u 14:44 #

  Eto nas 🙂 mi smo čuli da se tu priprema neko slavlje 😉 (s ossobucom možda?) pa se javljamo ako su glasine istinite

  🙂

  • sava 24 ožujka, 2010 u 14:46 #

   Još malo, još malo :mrgreen:
   Glasine su istinite, ali trag smo malo zavarale. Strpite se još malo !!!!

 14. Ina 16 travnja, 2010 u 06:56 #

  Cekam sinoc,oci se zatvaraju;jos malo, opet nista.
  Na spavanje! ” Pametnije je jutro od veceri.”
  I stvarno bi tako. Ne da je 46000 posjeta, nego 50
  vise.
  Cestitam svim putopiscima,urednici i ljubiteljima bloga.

 15. slakal 16 travnja, 2010 u 08:27 #

  Hvala, Ina, u ime svih nas! Znači, sad imamo i ranojutarnje čitatelje, ljubitelje bloga, koji prate brojač 🙂
  @sava, moramo se još više angažirati kad imamo takvu podršku 😉

 16. sava 16 travnja, 2010 u 09:30 #

  I ja sam ganuta kad vidim kako nas vjerni čitatelji i suradnici prate, nekad i pozornije nego nas dvije same. To nam stavlja još veću odgovornost i daje motivaciju za daljni još kvalitetniji i zanimljiviji rad.

 17. Ina 19 travnja, 2010 u 00:29 #

  Nije mi zao bdjenja-minula su 24 sata prije 25 minuta i gle:47129 posjeta.

 18. sava 19 travnja, 2010 u 00:33 #

  I ja sam pomno pratila okretanje brojčanika, baš kao i vi. Raduje me svaka nova tisuća. Brzo će proći vrijeme, približava se novi, još veći jubilej. Jedva čekam 🙂

 19. nima 20 travnja, 2010 u 15:02 #

  @sava, koje iznenađenje sada pirpremate? Hoće li biti radost za oči ili nešto slasno? 😛

 20. sava 20 travnja, 2010 u 21:47 #

  @nima, nadam se i jedno i drugo 😉
  Svakako će biti jako lijepo i svečano.

 21. Ina 10 svibnja, 2010 u 22:55 #

  Vec vise od 53.000 posjeta. Cini se kako je
  Aleksandrina Barcelona “mamac” za mnoge od
  nas. Prema pisanom tekstu i izboru snimljenih
  fotografija, vidi se da je uzivala i u nama probudila
  slicne osjecaje.

 22. gloria 11 svibnja, 2010 u 00:15 #

  Zaista lijepa brojka. Vidim pomno se prate sve promjene na blogu, uživa sa svim autorima i čitateljima u lijepim postignućima. S radošću smo dečekali Barcelonu, što li nam je sljedeće ?

 23. veki 14 svibnja, 2010 u 22:30 #

  Moram biti iskren: želio bih da već jednom moja žena bude zločesta pa da ja odem na neko putovanje !

  Znam da će me razumjeti @slakal i @maja 😉

 24. prozorudom 16 svibnja, 2010 u 09:11 #

  Veki, razumijem te!! Ja sam stalno zločesta pa moj dragi stalno putuje 🙂
  Baš je otiš´o za Tiranu, dala sam mu fotić i punjač pa čekam rezultat 🙂

  • slakal 28 svibnja, 2010 u 15:01 #

   @prozorudom, nisi nam javila kako je bilo u Tirani? Jesi li prisvojila fotke 🙂
   Nešto čujem da ćeš i ti uskoro putovati. Je li to znači da više nisi ti zločesta? 😛

   TZZZ, TZZZZ @sava i @prozorudom, loše utječete na mene! I moj dragi najavljuje putovanje 😦

   • prozorudom 31 svibnja, 2010 u 13:14 #

    Ja nikad nisam 😉
    Slikice stigle i priča naravno 🙂

 25. sava 31 svibnja, 2010 u 14:24 #

  Baš me zanima kako izgleda Tirana viđena okom i tipkovnicom jednog Slavonca !

 26. slakal 31 svibnja, 2010 u 14:32 #

  Nisam baš sigurna da je Slavonac, jedino ako ide po onoj staroj “odakle si? – odakle ti žena!” :mrgreen:

 27. slakal 31 svibnja, 2010 u 14:58 #

  Moj dragi upoznao moje rodno mjesto kao džep. Jedino su mu naglasci malo iskrivljeni kad su u pitanju pojedini nazivi 😉

 28. Ina 11 lipnja, 2010 u 18:26 #

  Kako je lijepo vidjeti rast posjeta na Blogu – 9.000 susreta u samo mjesec dana. Bravo!

 29. slakal 11 lipnja, 2010 u 21:00 #

  I meni neobično 🙂

 30. Ina 15 lipnja, 2010 u 18:52 #

  Ljudi, 63.066 posjeta. Ni ljetne vrucine ne mogu usporiti
  nase vrijedne putopisce i vjerne citatelje.

 31. slakal 15 lipnja, 2010 u 22:07 #

  Nastojimo biti aktivni, jer iskreno uživamo u ovome što radimo. Nadamo se da se vidi iz priloženog. @sava i ja ulažemo toliko energije i ljubavi u svaku sliku i svaku riječ. Isto mislimo i na druge autore. Oni su se ipak malo uspavali 😉

 32. sava 15 lipnja, 2010 u 22:57 #

  Mene raduje što nam pratite statistiku, @Ina. I ja volim znati te brojke, pa mi vaše napomene puno znače. Kao i savjeti koje nam dajete. Hvala vam.

 33. Ina 20 lipnja, 2010 u 09:45 #

  Toliko je posjeta ovom zanimljivom Blogu da cu, cini mi se,
  brzo docekati i pozdraviti sto tisucitog posjetitelja.

 34. prozorudom 8 listopada, 2010 u 12:24 #

  evo baš mi je dobrodošao gornji Inin komentar, ja ću iskoristiti priliku da “5 do 12” iskoristim priliku i prva čestitam okruglu obljetnicu! koja možda bude i danas 🙂
  @sava će je izgleda dočekati “radno” 🙂 hihi

 35. Ina 10 studenoga, 2010 u 14:12 #

  “Ljudi, zar je to moguce”,komentirao je pok. sportski novinar Mladen Delic gol u posljednjoj sekundi jednog
  nogometnog okrsaja.
  E, u nasem blogu je sve moguce,pa i preko 60.000 posjeta
  od 10. svibnja, dakle danas 115.024 posjeta.
  Hvala putopiscima sto i nama, citateljima Bloga, daruju
  posredno cudesna putovanja.

  • sava 10 studenoga, 2010 u 15:17 #

   Hvala vama, @Ina, kao i ostalim čitateljima, što nas vjerno pratite i dajete onaj fini začin bez kojeg bi ovi tekstovi bili samo suhoparni izvještaj. U zajedničkom druženju povezali smo se u divnu ekipu koja putuje i uživa.
   Uskoro pripremamo još jedan mali, ali slatki jubilej, ali o tome još malo …

 36. slakal 10 studenoga, 2010 u 21:21 #

  Hvala Ina, lijepo je imati nekoga tko nas tako pomno prati. @sava, još malo, pa … mali slatki jubilej 😀

 37. Ina 18 studenoga, 2010 u 22:55 #

  Preko 120.000 posjeta! Bravo,blogeri!

  • sava 19 studenoga, 2010 u 00:01 #

   Iskreno, malo sam zapostavila statistiku u zadnje vrijeme. Zato ste vi tu, @Ina draga, redovno pratite događanja na blogu i na vrijeme nas upozorite.
   Sretna sam zbog lijepog napretka i velike čitanosti bloga 🙂

 38. slakal 20 studenoga, 2010 u 02:07 #

  Kod nas uvijek ima iznenađenja. Prateći statistiku našeg bloga uočim dosta klikova s ovog linka:
  http://www.tomislavbuza.com/2010/11/25-blogova-domace-blogosfere-koje-preporucam-svakom-citatelju/

  Poznati bloger Tomislav Buza nas je uvrsio među 25 blogova koje je najrađe konzumirao u 2010.

  Stvarno prijatno iznenađenje! Zahvaljujemo.

  Urednica

 39. Hodoljub 21 studenoga, 2010 u 21:55 #

  Zelio bih pohvaliti vaš blog… može biti itekako koristan za svakog…
  Dao bih svoj doprinos na popularizaciji putopisa sa balkanskog podrucja koji su pisani na malo neuobicajeni nacin… posto vidim da ih nema bas mnogo ovdje…

  http://hodoljub.blogspot.com/

  Pozdrav iz Zenice

 40. Ina 6 prosinca, 2010 u 21:25 #

  Putopisci i citatelji! Jeste li zaboravili jubilej?
  Vec je proslo 130.000 posjeta Blogu.

 41. slakal 6 prosinca, 2010 u 23:35 #

  Hvala, Ina. Obično pratimo brojač, ali kako sam na putovanju, nisam uočila odmah. Zato mi imamo tebe, koja to sve pratiš 🙂

 42. gloria 8 prosinca, 2010 u 11:19 #

  S radošću primjećujem novu cifru,sad je teško pratiti brojač koji se sve brže okreće.Ne znam može li urednica kontrolirati broj posjeta,putopisa,autora, sve rang-liste gdje se blog pojavljuje … u svakom slučaju velike projekt je napravljen, vrijedan divljenja. 🙂

 43. Prozor u Dom 9 prosinca, 2010 u 19:43 #

  niste se ni pohvalile za novi sajt.. 😉

 44. slakal 9 prosinca, 2010 u 20:13 #

  Mi to malo-pomalo 😉

 45. Ina 14 siječnja, 2011 u 20:58 #

  Sve je vise novih vrlo zanimljivih putopisa i primice se 146000.
  posjet nasem blogu.
  Zar to nije entuzijazam putopisaca i citatelja?

  • ekdancemom 15 siječnja, 2011 u 05:04 #

   Naravno 🙂

 46. Sam 18 siječnja, 2011 u 02:28 #

  Vidim i par sitnih izmjena u izgledu bloga. Prvo – nema vise liste svih putopisa na desnoj margini. Mislim da to doprinosi preglednosti. Druga stvar su prijevodi na razne jezike, koji su, na moje veliko iznenadjene, dovoljno dobri da se razumije smisao tekstova. Mozda je vrijeme da se blog internacionalizira.

 47. slakal 18 siječnja, 2011 u 09:06 #

  Jeste, Sam, dobro si primijetio izmjene na blogu. Lista stranica bloga s desne strane se tako protegla da ju je bilo teško pratiti.
  Kako smo imali mnogo upita oko prijevoda na druge jezike, odlučila sam se na prijelaznu opciju – google translater dok se tekstovi ne stignu prevesti.
  Iznenadilo me koliko se već u prvom danu koristilo prevođenje.

  Urednica

  • ekdancemom 20 siječnja, 2011 u 06:39 #

   Svidja mi se “new look” 🙂

 48. Ina 23 siječnja, 2011 u 16:10 #

  Dobro more, siguran let i ugodnu vožnju bilo kojim prijevoznim sredstvom, a kad se vratite darujte nam nove putopise s biranim riječima i lijepim slikama.
  Mislim da to zaslužuju vaši čitatelji koji su uz vas posjetili Blog više oed 150 tisuća puta.

 49. Ina 22 veljače, 2011 u 11:19 #

  Za mjesec dana 15.000 posjeta Blogu.To je, svakako,
  hvalevrijedan i respektabilan uspjeh velikog broja
  putopisaca i vjernih citatelja.

 50. Ina 4 ožujka, 2011 u 10:33 #

  Preko 170.000 bilo putopisaca,bilo citatelja je posjetilo Blog.Samo za 10dana registrirano je vise od 5.ooo.
  Hvala putopiscima i tehnickoj pratnji sto nam omogucuju
  slikovita i zanimljiva putovanja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: