Recepti – BiH


Sam je dobio zadatak da mi prepiše originalni recept Severinine klavir torte. On je to učinio na osebujan način 🙂

Napomena: naša Severina nije pjevačica

Klavir torta

Sastoji se od više dijelova pa ti sad pazi kako ćeš.

Tijesto za tortu
Ovo ide odozdo i odozgo. Sve pomiješaš na odgovarajući način, te pečeš u obliku za tortu 30 minuta na 180 C.

  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 3 žlice brašna
  • 3 štangle čokolade izrendati
  • 1/2 praška za pecivo
  • 4 žlice oraha

Rolada
Pazi sad ovo!

  • 5 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 5 žlica brašna

Bijeli fil

  • 1/2 l mlijeka
  • 5 žlica brašna
  • 12 dkg šećera

Skuhati i u ohlađeno dodati 20 dkg margarina ili maslaca

Crni fil

Nije baš crn, lažu što kažu, to se samo tako zove. Ja gledo.

  • 25 dkg samljevenih oraha
  • 4 žlice vrelog mlijeka
  • 6 žlica šećera
  • 2 rebra čokolade
  • 5 dkg margarina ili maslaca

Crni fil namazati na rolat s gornje strane. Možeš i s donje ako ti se da, samo prevrni. Zatim isjeći na trake oko 2 prsta širine. Tortu prerezati na pola i prvi koru namazati bijelim filom. Drugu koru ostavi sa strane zasad nek čeka. Ne bacaj ju, trebat će ti kasnije. Sječene trake motati u krug na prvoj kori torte. Kužiš sad da ti bijeli fil služi kao lijepak? Kad sve smotaš, premazati bijelim filom i na to staviti drugu koru torte. Rekoh li ti da će ti trebati? Cijelu tortu nakon toga premazati bijelim filom. Možeš i bijeli fil sa strana, a odozgo tanko premazati finom marmeladom i preliti čokoladom. Ukrasiti orasima. Možeš, a ne moraš.

Slijede slike…

klavir torta-prva kora

klavir torta-prva kora

klavir torta rolat

klavir torta rolat

klavir torta - smedji fil

klavir torta - smedji fil

klavir torta - formiranje

klavir torta - formiranje

klavir torta - zavrsna faza

klavir torta - zavrsna faza

klavir torta - kraj

klavir torta - kraj

na presjeku

na presjeku

 

za posluživanje

za posluživanje

Severinin bijeli božićni kolač

Ovo je najčešće pravljeni kolač kod nas u kući. Razlog – iskoriste se bjelanca, koja ostanu od drugih kolača ili peciva. Bjelanca čuvam u maloj posudi tupperware-a.

Sastojci:

Sastojci

Izmjereni sastojci

bjelanca – koliko ih ima – prespem u prozirnu čašu

brašna – koliko ima bjelanca, ista količina brašna u čaši

šećera – isto toliko

suhog voća – isto toliko (stavim grožđice, brusnice, sjeckane orahe, kokosovo brašno, suhe smokve, suhe šljive ili sjeckane orahe, kandirano voće – ono što trenutno imam u kući)

ulja – pola količine bjelanaca u posudi

(Napomena: ovo su sve mjerile i snimale male ruke – pomoćnici.)

Priprema:

Izmiješano brašno s voćem

Izmiješano brašno s voćem

Zamiješati u zdjelicu suho voće i brašno, kako voće ne bi palo na dno smjese. Umutiti mikserom bjelanca, dodati šećer. Sad lagano umiješati voće s brašnom i pomalo dodavati ulje. Ne koristiti više mikser. U namašćenu posudu preliti smjesu. Poravnati.

pred pečenje

pred pečenje

Peći na 180°C u pećnici oko pola sata. Sve ovisi o početnoj mjeri. Ako je lim za pečenje veći i veća količina bjelanaca, onda treba duže peći. Ispečeni kolač se istrese na rešetku i ohladi. Kod nas ne sačeka hlađenje do kraja.

kolač na hlađenju
kolač na hlađenju

Svim prijateljima i prijateljicama moje djece se jako svidio i uvijek “naruče” kad dolaze da im ga pripremim. Ne znam jesu li njihove mame iskoristile recept, ali su ga pokupile.

Preporučujem probu – kolač nije presladak i izgleda kao voćni kruh. Severina ga još pospe prah šećerom, meni je ljepši bez.

božićni kolač

božićni kolač

Sam je dobio zadatak da mi prepiše originalni recept Severinine klavir torte. On je to učinio na osebujan način 🙂

Napomena: naša Severina nije pjevačica

Komentiraj